Podľa ovocinára Pavla Vagaského sú klimatické zmeny dôvodom využívania nových metód, ktoré neboli kedysi pri pestovaní potrebné. "Pocítili sme to najmä v minulom roku, kedy sme zažili naozaj extrémne výkyvy sucha a vlhka. Veľmi ťažko sme sa vyrovnávali s vysokými teplotami, keď sme mali na slnku cez 42 stupňov Celzia a ovocie dostávalo úpal," uviedol pre TASR Vagaský s tým, že pestovať ovocie, ale aj zeleninu sa nedá bez závlahy, dostatočnej výživy, ale aj chemickej ochrany.
Zmeny počasia prinútili dlhoročného ovocinára pristúpiť k radikálnym opatreniam. "Pri veľkom ovocí realizujeme rezy takým spôsobom, aby nebolo v korune prehustené, ale aby bolo vzdušné. Eliminujeme tak choroby ako už spomínaný úpal, múčnatku i choroby, ktoré prenášajú škodcovia," uviedol pestovateľ s tým, že najväčšie problémy im spôsobuje voška. Podľa jeho slov je už taká rezistentná, že na ňu nezaberajú ani osvedčené prípravky. "To všetko nám spôsobuje zvýšené náklady na produkciu," dodal.
Ďalším problémom sú podľa Vagaského mrazy, ktoré prichádzajú v neskorom období. "Na zmiernenie nízkych teplôt používame slamu, závlahu, kahance i netkanú textíliu. Dokážeme úrodu ochrániť pri teplote mínus dva až mínus päť stupňov Celzia," uviedol s tým, že najviac sa boja ľadovca, pretože nedisponujú žiadnymi sieťami.
Pri nákupe odrôd sa snažia vyberať hlavne také, ktoré sú odolnejšie voči hubovitým ochoreniam. "Máme veľmi dobre skúseností s pestovaním broskýň i jabloní. Ale aj v tomto prípade sú odrody, ktoré sú veľmi náchylné na zmeny. Napríklad obľúbené zelené jablko Golden. Náklady na jeho pestovanie sú veľmi vysoké. Snažíme sa preto prejsť na odrody červených jabĺk, pri ktorých sa ochrana používa najmenej, a preto sú aj zdravšie," povedal Vagaský s tým, že aj pri višniach a marhuliach pomaly menia odrody.
Ochorenia, ktoré sa so zmenou klímy začali častejšie vyskytovať v sadoch v Sedliskách, sú monilióza a apoplexia. "Absolvujeme prednášky a školenia, ktoré usporadúva naša ovocinárska únia. Tá si už pozýva aj odborníkov zo zahraničia," uviedol Vagaský s tým, že nemôžu strácať kontakt s novými poznatkami a musia sa prispôsobovať novým podmienkam. "Stále hľadáme finančné zdroje, ako chrániť tú úrodu," dodal ovocinár.
Pavol Vagaský je konateľom spoločnosti Agromix Sedliská, ktorá pôsobí na trhu viac ako 20 rokov. Zaoberá sa prevažne pestovaním ovocia a zeleniny, ale aj poľnohospodárskych plodín. Počas sezóny zamestnáva firma od 20 do 25 zamestnancov.
(tasr)