03.06.2016 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Súťaž o mlieku: Mladý ekofarmár 2016

Na 17. ročníku celoslovenskej súťaže Mladý ekofarmár sa zišli nadaní žiaci stredných odborných škôl, aby preukázali nielen odborné vedomosti o výrobe, zložení, získavaní či spracovaní mlieka, ale aj praktické zručnosti v chemickom laboratóriu a pri dojení kráv v maštali.

Tohtoročné finále súťaže o mlieku sa konalo 18. až 20. mája na Strednej odbornej škole veterinárnej Nitra, s podporou praktickej realizácie súťaže na farme spoločnosti GREEN POINT Radar, spol. s. r. o.
Dlhoročná tradícia súťaže Mladý ekofarmár svojou odbornou úrovňou a priebehom má už svoje trvalé miesto v kalendári akcií stredných škôl so študijnými odbormi zameranými na chov zvierat a kvalitu surovín živočíšneho pôvodu. Aktuálny ročník súťaže už druhýkrát zahŕňa problematiku krmovinárstva, čím prispieva ku komplexnejšiemu rozvoju poznatkov súťažiacich - budúcich mladých farmárov. V súčasnom období orientácia súťaže poskytuje súťažiacim aj možnosť uplatnenia sa v univerzitnom štúdiu na odbore Farmárstvo v bakalárskom stupni štúdia na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU Nitra.

Súťaž, ktorá pozostávala  z piatich disciplín, odštartoval vedomostný test o mlieku. Zostavený bol nielen zo všeobecných otázok týkajúcich sa plemien hovädzieho dobytka, významu a vlastností mlieka a jeho zložiek vo výžive, tvarových a funkčných vlastností vemena, ale aj z otázok z technológie získavania a ošetrovania mlieka, dojacích zariadení či legislatívy SR a EÚ súvisiacej s požiadavkami na výrobu mlieka. V degustačných skúškach súťažiaci ochutnávali a vizuálne posudzovali mlieko a mliečne výrobky. Žiaci, ktorým komisia predložila rôzne druhy i vzorky bieleho moku, stanovovali jeho vlastnosti a podľa znakov kvality zatrieďovali do akostných tried. Súčasťou hodnotenia boli aj laboratórne skúšky, pri ktorých určovali kyslosť a mernú hmotnosť mlieka a dokazovali produkty zápalu vemena - mastitídy v mlieku a tiež zisťovali, či mlieko pochádzalo od chorej alebo zdravej kravy.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 23.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down