13.06.2016 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Precízne poľnohospodárstvo

Termínom „precízne poľnohospodárstvo“ (hospodárenie) sa označuje nový systém hospodárenia na pôde umožňujúci prispôsobiť vykonávané pracovné operácie pri pestovaní poľných plodín tzv. priestorovej variabilite. S týmto systémom hospodárenia je spojená snaha dosiahnuť čo najlepšie úrody poľnohospodárskych plodín a zlepšiť odolnosť rastlín voči chorobám a škodcom, pritom čo najmenej zaťažiť životné prostredie a zároveň vziať do úvahy premenlivé vlastnosti porastu a pôdy: inými slovami používať hnojivá, alebo pesticídy len tam, kde je to skutočne potrebné a len v nevyhnutnom množstve. To všetko vedie k zmene zaužívaných spôsobov hospodárenia z minulých rokov a k využívaniu najmodernejšej techniky a technológií v poľnohospodárskej praxi.

Jednou z hlavných technológií umožňujúcich zavedenie precízneho hospodárenia v praxi je globálny pozičný systém (GPS), ktorý poskytuje on-line informácie o pozícii na pozemku. Spojením s meracími senzormi na poľnohospodárskych strojoch je možné danú operáciu vykonávať podľa lokálnych podmienok pôdneho alebo vegetačného prostredia. Jedným z prínosov moderného systému hospodárenia je možnosť zníženia nákladov na vstupy pestovaných plodín a prípadne monitorovanie výsledku hospodárenia (úrody). Ďalším z možných prínosov tohto systému je šetrnosť k životnému prostrediu.

Základom správnej funkcie nového systému hospodárenia na pôde sú informácie a informačné technológie. Pri uplatňovaní systému presného hospodárenia na pôde ide v princípe o získavanie, uchovávanie, kontrolu, integráciu, manipuláciu, analýzu, zobrazovanie a využívanie informácií. Pretože sa týkajú činnosti v rámci celého pozemku, sú tieto informácie premenné nielen v čase, ale aj v priestore. Sú priestorovo viazané a spravidla sú im priradené tri priestorové súradnice: dĺžka, šírka a výška. Pre získavanie potrebných informácií preto aj v oblasti poľnohospodárstva v poslednej dobe výrazne stúpa využívanie geografických informačných systémov, ktoré sú ich nevyhnutným predpokladom.

Geografický informačný systém (GIS) je analytický prostriedok pre uchovanie a spracovanie priestorových dát počítačom, založený na geografickom module v digitálnej forme (napr. digitalizovaná mapa, letecký snímok, textové dáta). Systém spracovávania presných geografických informácií umožňujúcich lokalizáciu polohy objektu, ktorý je predmetom záujmu GIS, sa opiera o využitie technických prostriedkov umožňujúcich presné priestorové meranie s podporou rôznych globálnych navigačných satelitných systémov, napr. GPS (USA), GLONASS (Rusko), GALILEO (EÚ) a pod.

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Viac v RN č.24

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down