16.06.2016 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozvoj závlah aj v podmienkach SR pokračuje

Rozvoj závlah na Slovensku dostal priestor aj vďaka dotačnej politike, ktorá napomôže nielen už skúseným závlahárom a pestovateľom na vlahu náročných plodín, ale aj novým poľnohospodárom, ktorí doteraz o závlahe ako takej ani neuvažovali. Poľnohospodárske družstvá vyhľadávajú predajcov závlahovej techniky, aby im ponúkli strojovú techniku, ktorá bude pre ich do budúcna pestované plodiny výhodná a na druhej strane aj cenovo dostupná. Každý podnik si totižto určuje predbežne na začiatku celého projekčného plánu, koľko finančných prostriedkov dokáže zainvestovať. Aby bolo možné vybrať správnu závlahovú techniku, musíme si ozrejmiť základné pojmy, ktoré si v nasledovnom zadefinujeme.

Závlaha je melioračné opatrenie za účelom zavlaženia pôdy, porastu, prízemnej vrstvy vzduchu s cieľom zabezpečiť optimálne podmienky pre rast a maximálnu úrodu. Základnou funkciou závlahy je dodávanie vody do pôdneho profilu pri pestovaní plodín tak, aby sa dopĺňal rozdiel medzi celkovou vlahovou potrebou plodín vo vegetačnom období a disponibilným obsahom pôdnej vody.

Modernizácia závlah a závlahovej techniky predstavuje kľúčový prvok hlavne pre poľnohospodárov, ktorí budú obhospodarovať niekoľko desiatok až stoviek hektárov a na druhej strane chcú mať prehľadne spracované samotné výstupy o využívaní strojovej techniky, spotrebe vody a spotrebe elektrickej energie. Automatizácia a informatika sú teda nevyhnutnými položkami pre monitorovanie výstupov, avšak musíme si zobrať do úvahy aj fakt, že tieto dva činitele vývojových trendov napomáhajú aj ovládaniu závlah z akéhokoľvek miesta, kde je prístupný internet alebo rádiové vlny. Z hľadiska rozsahu zavádzania automatizácie môžeme hovoriť o čiastočnej alebo komplexnej možnosti jej aplikácie. Celý systém automatizácie má niekoľko základných prvkov štruktúry bez ktorých by nebolo možná ani jej čiastočná aplikácia. Ide o nasledovné položky:

  • informácia o stave prvkov vplývajúcich na potrebu zavlažovania, stav porastu, vlhkosť pôdy,
  • analyticko-výpočtové centrum,
  • automatizovaný systém riadenia,
  • stroje a zariadenia závlahového systému.

Viac v RN č. 24

doc. Ing. Ján JOBBÁGY, PhD.

spracované z dostupných zdrojov

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down