Medzičasom v Hornom Rakúsku, ako aj vo viacerých oblastiach Rakúska, zaviedli poľnohospodári vo svojich prevádzkach ad libitum napájanie. Niektorí z nich sa v posledných týždňoch stretli pri spoločnej výmene skúseností - a výsledok bol jednoznačný: takmer všetci sú nadšení a nechceli by s ponukou ad libitného napájania prestať.
Systém, ktorý sa v praxi už veľmi dobre presadil, prináša uľahčenie práce v prevádzkach. Dôvodov prečo zavádzať ad libitum napájanie (do úplného nasýtenia) je niekoľko:
- Veľmi dobrý vývoj teliat a s tým spojený skorší a vyšší tržný zisk pri mladých býčkoch, čo je pre mnohé podniky hlavný argument pri zavádzaní ad libitum napájania.
- Väčšina poľnohospodárov informovala, že pri adlibitnom napájaní sa veľmi pozitívne vyvíja zdravie teliat. Práve menšie a slabé teľatá sa vyvíjajú pri ad libitnom napájaní veľmi dobre a rýchlo.
- Niektoré prevádzky uviedli, že zavedením ad libitum napájania sa neznížili skoré hnačky teliat, ale skôr ich priebeh. Teľatá pijú viac. Hnačka ale veľmi úzko súvisí s hygienou v prevádzke a ad libitum napájanie je jeden zo „stavebných kameňov“, ktorý môže pomôcť.
Čo sa na začiatku komplikuje a prináša viac úsilia, sa v praxi javí ako geniálny flexibilný systém. Ad libitum napájanie prináša aj uľahčenie práce vo všetkých prevádzkach, lebo teplota nápojov sa nemusí úzkostlivo dodržiavať. Môžu byť použité teplé alebo studené nápoje. Poľnohospodári sú takto v dennej práci v stajni flexibilnejší. Nemusí sa ihneď po dojení napájať mliekom pre teľatá. V praxi má takmer každá prevádzka svoj vlastný recept a koncept pri realizácii. Ad libitum napájanie je teda veľmi flexibilné, čo sa týka praktického prevedenia. Redukovaním hnačiek teliat sa znižuje pracovný čas, lebo veľa času sa ušetrí tým, že odpadá ošetrovanie chorých teliat. Aj nákladné trojité napájanie v prvých dňoch života odpadá. V mnohých prevádzkach stačí naplniť vedrá ráno a večer, teľatá vystačia s týmto množstvom 12 hodín.
Dôležité pre všetkých poľnohospodárov je, aby mlieko na napájanie bolo okyslené. K tomu sa v praxi používajú rôzne prostriedky. Od jednoduchého octu až po zriedenú kyselinu mravčiu, alebo hotové produkty od firiem. Hodnota pH sa kontroluje len v niektorých podnikoch. Bolo by však veľmi výhodné, aspoň raz premerať pH hodnotu, aby sa dávkovanie prostriedkov na okyslenie mohlo kontrolovať. Nízka pH hodnota by mohla tiež vysvetliť, prečo v jednotlivých prípadoch príjem nápojov u teliat klesá. Dávkovanie prostriedkov na okyslenie v podnikoch sa obyčajne sa zlepší malými, jednorazovými injekciami.