Poľnohospodári v 27. týždni využili priaznivé počasie a žatva sa začala aj v podnikoch v strednej časti Slovenska. Naopak, v južne položených regiónoch sa postupne končí zber repky, jačmeňa ozimného, ale aj pšenice či hrachu. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
"V regióne Bratislava poľnohospodári intenzívne zberali úrodu pšenice, jačmeňa ozimného, jačmeňa jarného a repky," priblížila. Slnečné počasie podľa nej urýchlilo žatvu v oblasti Senice. Zber jačmeňa ozimného sa bude končiť počas najbližších dní. Pokračuje zber repky a poľnohospodári začali brať úrodu pšenice.
V regióne Galanta vysoké teploty z predchádzajúcich dní urýchlili dozrievanie repky, ako aj hustosiatych obilnín. "Podľa doterajších informácií zatiaľ poľnohospodári nemajú problém s kvalitou zrna. Aby splnili podmienky tzv. greeningu (ozelenenia plôch), pestovatelia zvýšili pestovateľské plochy hrachu na výmere 1520 ha, avšak nízke hektárové výnosy a nízka realizačná cena poľnohospodárov odrádza v budúcnosti pestovať túto nerentabilnú plodinu," informovala.
V okrese Nové Zámky sa podľa Holéciovej žatva repky pomaly končí, naopak s jačmeňom jarným sa ešte len začína. Farmári pokračujú so zberom hrachu a pšenice.
Žatevné práce sa už naplno rozbehli aj v okrese Komárno, Nitra, Zlaté Moravce, Šaľa, Levice, Bánovce nad Bebravou, Trenčín a Prievidza. Tam poľnohospodári dokončili zber sena, následne sa zváža slama, na strniskách sa robí podmietka.
"So žatvou už postupne začali aj v oblasti Martina, Zvolena, Veľkého Krtíša, na Liptove či v regióne Vranova nad Topľou," dodala hovorkyňa SPPK.
(tasr)