10.03.2011 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aj víno by malo byť drahšie

Podľa Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) by ceny vína mali v tomto roku vzrásť o 5 až 6 %. Ako uviedla riaditeľka zväzu Jaroslava Kaňuchová – Pátková, dôvodom je slabá minuloročná úroda.

„Produkcia vína na Slovensku by mala v tomto roku dosiahnuť iba polovicu priemernej hodnoty za minulé roky, keďže vlaňajšia úroda hrozna bola jednou z najhorších v histórii," uviedla J. Kaňuchová-Pátková.
Výraznejší nárast cien slovenských vín však budú podľa nej tlmiť vína z dovozu, ktorých pomer k domácej výrobe sa v priemere pohybuje na úrovni 50 percent.
„Dovozové vína tlačia ceny nadol, no ani tie sa nevyhli zdražovaniu, keď napríklad cena lacných talianskych vín v cenovej hladine pod 0,90 eur vzrástla v tomto roku približne o 20 percent," povedala J. Kaňuchová-Pátková.
Ďalším faktorom, ktorý tlmí rast cien vín na Slovensku je ich charakter, keď až 90 percent domácej produkcie tvoria vína vyššej cenovej kategórie. „Pri týchto vínach sú vstupné ceny vyššie a cenové výkyvy sa neprejavujú tak výrazne ako u lacných vín," vysvetlila J. Kaňuchová-Pátková.
Pokiaľ ide o aktuálny rast vstupných nákladov, ten sa podľa zväzu prejaví až v nasledujúcom roku. „Je však ťažké predpovedať, o koľko, no nepredpokladáme, že dôjde k výraznému nárastu cien," doplnila J. Kaňuchová-Pátková.
Vladimír Schwarz, výkonný riaditeľ spoločnosti Víno Matyšák, uviedol, že ich firma neplánuje zvyšovať ceny aj napriek zlej úrode a rastu vstupných nákladov. „Dovozcovia vín sa už tešili, že domáci výrobcovia zdražejú ceny vína a oni tak budú môcť obsadiť obchodné pulty svojimi produktmi, no v našom prípade k nárastu nepríde," povedal V. Schwarz.
Spoločnosť Víno Matyšák podľa neho už v minulom roku pocítila rast vstupných nákladov, keď sa napríklad zmenila forma platenia za hrozno od pestovateľov. „Namiesto vzájomného úverovania pri nákupe hrozna sú už producenti nútení brať si úvery z banky," vysvetlil V. Schwarz.
Vlaňajšia úroda podľa neho síce z hľadiska objemu patrila k jedným z najhorších, no kvalitatívne to nebol až taký zlý ročník.
Mierne zvýšenie cien svojich výrobkov naopak potvrdila spoločnosť Hubert J.E. Podľa konateľa a riaditeľa firmy Petra Krúpu zvýšenie cien sa bude týkať väčšiny portfólia, kde je víno vstupnou surovinou, no rast cien neprekročí dvojcifernú úroveň. K tomuto kroku spoločnosť podľa P. Krúpu pristúpila pod vplyvom slabej úrody, ako aj rastu cien energií a pohonných hmôt. „V záujme zachovania kontinuity kvality sme sa rozhodli hľadať úspory predovšetkým v rámci zefektívnenia výroby. Napriek tomu, že sa nám podarilo výrazne znížiť naše náklady oproti plánu, nie sme v plnej miere schopní pokryť takýto dramatický nárast nákladov, preto sme prinútení mierne zvýšiť cenu svojich výrobkov," vysvetlil P. Krúpa.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down