26.01.2025 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aké sú očakávania členov Predstavenstva SPPK v roku 2025?

Očakávania Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v roku 2025 súvisia s financovaní odvetvia, s klimatickými zmenami a s globálnymi vplyvmi vývoja na svetových a európskych trhoch. Členovia Predstavenstva SPPK sa v našej ankete vyjadrili za oblasť, ktorú  zastrešujú.

Andrej Gajdoš, predseda SPPK: „Verím, že Pôdohospodárska platobná agentúra bude pokračovať v pozitívnom trende vyplácania zálohových platieb. V rámci projektových podpôr musí dôjsť k väčšej reorganizácii; tak, aby boli projekty vyhodnocované do niekoľkých týždňov, najneskôr mesiacov. V tom poľnohospodári oprávnene očakávajú posun vpred. Rovnako potrebujeme čo najskôr pred začiatkom podávania jednotných žiadostí pre kampaň 2025 aktualizovať systém LPIS, aby mali poľnohospodári v žiadostiach uznané rôzne prírodné prvky, cesty, ktoré prirodzene vytvoril hovädzí dobytok, a tiež skupiny stromov, ktoré patria do terénu, alebo pod ktorými sa ukrývajú zvieratá.

Ďalšou oblasťou nášho záujmu bude modifikácia Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, v rámci ktorej by sme napríklad chceli začať s podporou chovu mäsového dobytka, ktorý by mal byť podporovaný v rámci druhého piliera. Veľkou témou roka 2025 bude aj zrovnoprávnenie podmienok európskych poľnohospodárov s podmienkami výroby potravín v tretích krajinách.

Samostatnou kapitolou je financovanie potravinárskeho sektora. Verím, že predseda vlády SR dodrží sľub z konca minulého roka o stabilnej výške štátnych pomocí v štátnom rozpočte. Vyvinieme maximálne úsilie na to, aby sa štátne pomoci sfunkčnili aj pre potravinársky sektor.“

Marián Šolty, podpredseda SPPK pre potravinárstvo: „Očakávam, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa pokúsi splniť sľuby a naše očakávania ohľadom natoľko potrebného financovania spracovateľského sektora. Naši potravinári spravili všetko pre to, aby spotrebitelia nakupovali potraviny za ceny, aké vláda a obyvatelia očakávali. Keďže podpora pre potravinárske podniky vo forme zníženia odvodov sa skončila v prvom polroku 2024, je priam strategické zásadným spôsobom zvýšiť finančné zdroje smerované do potravinárskeho priemyslu. Tlak na zníženie cien je enormný, no bez pomoci štátu ho slovenské potravinárske firmy nebudú môcť dlhodobo ustáť.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down