12.04.2019 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuálny stav ozimných obilnín a repky olejky

Teplá, ale veľmi suchá jeseň spôsobovala problémy už pri príprave pôdy pred sejbou a následne v niektorých lokalitách Slovenska (juh a východ, hlavne Zemplín) mali problém vôbec prežiť už povzchádzané oziminy.

Okienko odborníka

Hoci je Slovensko malá krajina, zima bola v jednotlivých regiónoch veľmi rozdielna. Striedali sa časti chotárov s dlhšie trvajúcou snehovou pokrývkou s časťami, kde bolo snehu málo. Ani spadnuté zrážky cez zimné obdobie neboli v takom množstve, aby vyrovnali pretrvávajúce sucho, ktoré opäť spôsobuje problémy pri zakladaní porastov jarných plodín.

Pohľad na ozimné obilniny vo všeobecnosti nie je zlý. Pri podrobnej prehliadke sa však vyskytujú aj problémy, ktoré treba riešiť.

Ozimný jačmeň

Ako tradične už na jeseň sme mali možnosť vidieť porasty ozimného jačmeňa zafarbené do žlta, čo spôsobili viaceré faktory.

Tam, kde bol jačmeň zasiaty ešte v septembri, síce dobre odnožil, ale aj poskytol „útulok“ pre vošky a cikádky. V prípade, že porast nebol insekticídne ošetrený (aj dvakrát), sa v súčasnej dobe našli aj „kolesá“ viróznych rastlín. Napadnuté rastliny sú zakrpatené, listy sú nakopené na sebe a rastliny nerastú, koreňový systém je taktiež zakrpatený a ešte sa na ňom neobjavujú biele korienky. Takto napadnuté rastliny sa už nepozbierajú po žiadnom zásahu. Tiež som našla na porastoch ozimného jačmeňa, na plochách, kde bola dlhšie snehová prikrývka, okolice napadnuté plesňou snežnou a na stebielkach sa našli elipsovité škvrny po napadnutí steblolamom. Na listoch sa na ozimnom jačmeni nachádza hnedá škvrnitosť a v čiastočne vlhkejších lokalitách aj rynchospóriová škvrnitosť no a ešte takmer všade prítomná múčnatka. Napadnuté porasty ozimného jačmeňa treba neodkladne ošetriť niektorým z množstva povolených viaczložkových fungicídov. Intenzita napadnutia chorobami na ozimnom jačmeni vo veľkej miere ovplyvňuje aj odroda.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down