Hydinové mäso, či už kurčacie, morčacie, kačacie alebo husacie, patrí u nás medzi najobľúbenejšie. Kvôli prijateľnej cene, no predovšetkým kvôli výživovým a dietetickým hodnotám a prijateľnosti pre všetky vekové kategórie. A aký bol pre chovateľov a producentov hydinového mäsa uplynulý rok? O tom sme hovorili s Ing. Mgr. Danielom Molnárom, riaditeľom Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
rn hovorili
„Po miernom raste v roku 2022, bol vlani zaznamenaný ďalší pokles produkcie v chove hydiny o 3,72 %, o 4 048 ton živej jatočnej hmotnosti. Produkcia živej jatočnej hydiny v roku 2023 bola podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) na úrovni 104 770 ton. Ak sa pozrieme na jednotlivé druhy, tak v roku 2023 sme na našich veľkofarmách vychovali 98 964 ton kurčiat, čo predstavuje medziročný pokles o 4 425 ton - 1 962 ton sliepok s medziročným poklesom o 359 ton, 3 618 ton moriek, pri ktorých bol medziročný nárast o 787 ton, a 226 ton kačíc, čo je medziročný pokles o 46 ton.
Na celkovej produkcii živej hydiny v SR má produkcia brojlerových kurčiat najvýraznejší podiel, a to 94,5 %, produkcia sliepok 1,9 %, moriek 3,5 % a produkcia kačíc je na ďalšom úpadku, keď predstavuje iba 0,2 % z produkcie hydiny. Sebestačnosť v produkcii živej jatočnej hydiny sa v rokoch 2015 a 2016 dostala nad úroveň 90 %, avšak vlani to bolo len 58,1 %.“
Pokles hydiny na chovných farmách sa nepochybne odrazil aj na výkonoch spracovateľských hydinárskych podnikov.
„Pre ozrejmenie negatívnej tendencie sa pozrime do nedávnej minulosti. Výroba hydinového mäsa na slovenských bitúnkoch zaznamenala v období rokov 2006 až 2014 postupný pokles až o 46 %, čo je o 43 323 ton. V roku 2015 prišlo k zastaveniu úpadku odvetvia, a od tohto roku produkcia hydinového mäsa v SR postupne mierne rástla a v posledných troch rokoch sa drží na približne rovnakej úrovni. V roku 2023 sa na hydinových bitúnkoch v SR vyprodukovalo 77 356 ton hydinového mäsa s minimálnym miernym medziročným poklesom o 0,02 %, t. j. o 16 ton.
V prepočte na jedného obyvateľa sme vyprodukovali 14,21 kg hydinového mäsa, čo nás aj naďalej zaraďuje na posledné priečky v rámci EÚ. Po poklese spotreby hydinového mäsa počas pandémie v rokoch 2020 a 2021, bol v rokoch 2022 a 2023 zaznamenaný opätovný rast spotreby hydinového mäsa. V roku 2023 predpokladáme spotrebu hydinového mäsa na úrovni 24,2 kg. Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je za rok 2023 na úrovni 58,7 %. Aj tento údaj výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ.“
Celý rozhovor je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.