10.01.2011 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez kontroly je predaj nemožný

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon dnes potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej uplatňovať dočasný zákaz predaja vajec a hydinového mäsa pôvodom z Nemecka.

„Toto opatrenie sme zaviedli ako reakciu na správy o výskyte dioxínu v potravinách pochádzajúcich z Nemecka. Pozastavenie predaja podozrivých potravín živočíšneho pôvodu zaviedli aj v Holandsko, Belgicku, vo Veľkej Británii a plánuje ho zaviesť aj Česká republika,“ povedal Zs. Simon.
Prvé výsledky kontrol na obsah dioxínu vo vajciach a hydinovom mäse dovážaných z Nemecka budú známe v utorok večer alebo v stredu ráno. Ak sa obsah tejto nebezpečnej látky nepotvrdí, výrobky budú uvoľnené do predaja.
Ako ďalej minister uviedol, v decembri minulého roku sa na Slovensko doviezlo z Nemecka viac než milión slepačích vajec, pričom všetky boli predané v obchodnej sieti. Údaje o dovoze hydinového mäsa zatiaľ nie sú známe.
Za prvý januárový týždeň sa do SR doviezlo ďalších 365-tisíc vajec, ale ich predaj je pozastavený až do obdobia, kým nebudú známe výsledky ich kontrol na obsah dioxínu.
„Okrem toho sa k nám v decembri z Nemecka doviezlo aj 42 654 kilogramov
bravčového mäsa, ktoré eventuálne mohlo obsahovať dioxíny,“ konštatoval Zs. Simon.
Minister zároveň pripomenul, že Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR 4. januára 2011 vydalo opatrenie, ktorým nariadilo dovozom potravín živočíšneho pôvodu, aby prevzali zodpovednosť za zdravotnú neškodnosť dovážaných potravín a deklarovali Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, že jeho tovar nepochádza z inkriminovaného územia a neobsahuje dioxín.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down