Na pôde Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva v Bratislave sa v utorok uskutočnila prezentácia výsledkov, ktoré v ostatnom trojročnom období dosiahla rezortná výskumno -vývojová sféra, pôsobiaca pod hlavičkou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC).
BRATISLAVA. Generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva na MP RV SR Štefan Ryba vo svojom vystúpení v úvode rokovania pripomenul, že NPPC je unikátny projekt - a to nielen v agropotravinárskom rezorte.
Z jeho ďalších slov vyplynulo, že vedecko-výskumná práca v odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku má dlhú, už takmer storočnú históriu, a má aj bohaté tradície. Veď prvý výskumný ústav, zaoberajúci sa bádaním v odvetví poľnohospodárskej ekonomiky a finančníctva, bol na území Slovenska založený už v roku 1919, teda len rok po vzniku Československej republiky. V roku 1947, teda dva roky do Druhej svetovej vojne, bol založený ústav, ktorý by sme mohli považovať za predchodcu dnešného Výskumného ústavu živočíšnej výroby.
Rezortnej vedecko-výskumnej sfére sa však v podstate dobre darí aj v súčasnosti. Ústavy, združené pod hlavičkou NPPC, to dokázali okrem iného aj tým, že v rámci programu Horizon 2020 boli úspešné v čerpaní európskych prostriedkov, určených na vedecko-výskumnú činnosť. Spomedzi 75 relevantných inštitúcií, s ktorými sa NPPC môže porovnávať, sa NPPC v čerpaní európskych peňazí umiestnil na 12. mieste.
„Rozsah činnosti poľnohospodárskych a potravinárskych výskumníkov je naozaj široký. Niektoré z ich skutkov pritom zostávajú pred očami verejnosti dosť skryté,“ uviedol Š. Ryba, a ako príklady spomenul tvorbu odborných analýz, prípravu legislatívnych návrhov a vypracovávanie rôznych expertíz.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)