12.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chceme euroinštiúciám lepšie vysvetliť tému dvojakej kvality potravín

Vyše 50 hostí sa zúčastnilo dnešného seminára Dvojaká kvalita potravín, ktorý pripravilo Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli. Ide o tému, ktorá nie je pre inštitúcie EÚ nová, ale treba ju stále pripomínať, uviedol veľvyslanec SR pri EÚ Peter Javorčík v rozhovore pre TASR.

Javorčík zdôraznil, že seminár je síce iniciatívou Stáleho zastúpenia SR, ale od dnešného podujatia očakáva prítomnosť širšej škály ľudí, ktorí sa zaoberajú témou potravinárstva a ochrany spotrebiteľov.
Podľa jeho slov nejde o novú tému pre európske inštitúcie, o dvojakej kvalite potravín hovorili aj premiéri a prezidenti na marcovom summite EÚ, ako však dodal, stále treba vysvetľovať podstatu veci, lebo ide o fenomén, ktorý v iných členských krajinách Únie, mimo regiónu strednej a východnej Európy, až tak nevnímajú alebo nepoznajú.
"Cieľom dnešného seminára je na základe skúseností alebo praktických príkladov poukázať, v čom je problém, a priblížiť túto tému v praktickej rovine európskym inštitúciám, ďalším členským krajinám EÚ a zástupcom organizácií, ktoré sa touto problematikou zaoberajú," vysvetlil Javorčík.
Na seminári vystúpili experti Európskej komisie zaoberajúci sa právami spotrebiteľov, viacerí poslanci Európskeho parlamentu z výborov pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov, predstavitelia veterinárnych správ zo Slovenska a Maďarska, riaditeľka Odboru pre bezpečnosť potravín ministerstva poľnohospodárstva Českej republiky, zástupkyňa Chorvátskej potravinovej agentúry, ktorá je členkou komunikačného tímu Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), a tiež generálny riaditeľ Európskej asociácie značkových výrobcov (AIM) Alain Galaski.
AIM združuje okolo 1800 spoločností všetkých veľkostí z 21 európskych krajín.
Sara Mikrutová Vunjaková z Chorvátskej potravinovej agentúry upozornila na prieskum v Chorvátsku, ktorý vystihuje aj názory spotrebiteľov v ostatných krajinách strednej a východnej Európy a podľa ktorého si na základe rôznej kvality potravín doma a v západnej časti Európy až 70 percent respondentov myslí, že sa ocitli v kategórii druhoradého občana.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down