04.11.2024 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chlieb je základom výživovej pyramídy

Chlieb je jednou z najstarších potravín a predstavuje základ výživovej pyramídy. Inováciám vo výrobe chleba a dizajnovaniu receptúr sa dlhodobo venujú výskumníci z Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

NITRA. Aj počas Dňa chleba, ktorý sa na pôde univerzity uskutočnil 22. októbra tohto roku, prezentovali, že chlieb je plnohodnotná a kreatívna potravina.

„Chlieb a pečivo vo všeobecnosti, ale aj pekári, ktorí ho pečú, majú v kalendári medzinárodných sviatkov vymedzený vlastný deň; je to16. október. Túto základnú potravinu, ktorej spotreba u nás, žiaľ, klesá, sme si chceli uctiť a pripravili sme univerzitné podujatie,“ uviedla vedúca organizačného tímu profesorka Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva FBP.

V rámci podujatia sa so svojimi vzorkami chleba prezentovali komerčné, priemyselné aj remeselné pekárne. Samozrejme, nechýbali ani vzorky inovatívnych chlebov vyvinutých na vedeckých pracoviskách SPU.

Ako povedala Tatiana Bojňanská, výskumníci SPU pripravujú inovatívne chleby s určitým nutričným benefitom pre organizmus a ich konzumácia plní okrem sýtiacej funkcie aj zdravotnú funkciu.

„Naše receptúry obsahujú určitý podiel vlákniny a biologicky cenných zložiek, ktoré nie sú liekmi v pravom slova zmysle, ale preventívne môžu mať pozitívny účinok. Intenzívne pracujeme na problematike intolerancií na lepok a na laktózu, vyvíjame chlieb pre celiatikov,“ informovala odborníčka.

Podotkla, že technologický proces výroby takéhoto chleba je oveľa zložitejší ako výroba klasického chleba, keďže z receptúry musia vylúčiť lepok, ktorý zabezpečuje objem a pórovitosť chleba. Nuž a lepok potom musia nahradiť  inými prídavkami.

„Chleby s nutričnými benefitmi by mali konzumovať ľudia, ktorí majú nejaké začínajúce sa zdravotné problémy alebo majú fyziologické potreby,“ zdôraznila Tatiana Bojňanská.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down