Nápad pestovať ľan olejný v Cíferi v Trnavskom kraji dostali manželia Antalovci v roku 2019. „V tomto regióne sme nepoznali iného pestovateľa ľanu a hlavne veľmi rýchlo sme pochopili, že sa z ľanu dajú vyrábať zdravé potraviny. Potenciál sme videli aj v našej polohe, neďaleko od Bratislavy. Začínali sme s 12 hektármi. Aktuálne sme sa dostali na výmeru 40 hektárov ľanu olejného, konkrétne ide o odrodu Libra, ktorú pestujeme s ročnou produkciou 30 ton ľanu,“ hovorí agronóm Tomáš Antal z Roľníckeho družstva v Cíferi.
Ľanová odroda Libra, ktorá zakvitla v druhý júnový týždeň na cíferských poliach, má vysoký obsah kyseliny alfa linolénovej, ktorá patrí do skupiny látok nazývaných omega 3 mastné kyseliny. Malé svetlomodré kvietky ľanu sa rozvinú len dopoludnia, poobede lístky opadnú a už na druhý deň vznikajú tobolky so semienkami. Ľanové polia tak zakvitnú len na 5 až 6 dní.
Ľan je jarná plodina a vysieva sa na prelome marca a apríla, kedy je v pôde ešte relatívne dostatok vlahy, ale teploty sú už nad nulou. V rannej fáze je ľan náchylný na zaburinenie. Na výživu a insekticídnu ochranu je ľan nenáročný; jeho pestovanie v trnavskom regióne je v podstate netradičné, ľan sa tam nepestoval 50 rokov a škodcovia plodín ho nepoznajú. Výroba z ľanu je rozdelená na tri časti.
„V prvom rade ide o výživu pre ľudí; z ľanového semienka lisujeme za studena ľanový olej. Balíme ho do malých tmavých fľašiek, skladujeme v chlade a ľanový olej je naplnený do 24 hodín po vylisovaní. Tak si zachová vysokú kvalitu. Pre ľudí tiež balíme aj samotné semienka; z výliskov dokážeme vyrobiť aj bezlepkovú múku, bohatú na vlákninu, a vyrábame aj proteín,“ vysvetľuje Tomáš Antal.
Z veľkej časti výlisky dokážu aj priamo skrmovať; je to napríklad perfektné krmivo pre kone. Špičkový ľanový olej je k dispozícii aj majiteľom a chovateľom domácich a hospodárskych zvierat. Ľanový olej je vhodný pre psy, mačky a kone. V prípade, že sa olej pokazí alebo sa neodhadne jeho výroba a ľanový olej zoxiduje, v neposlednom rade je vhodný ako náterový olej na drevo.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)