22.01.2014 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čo ovplyvňuje kvalitu škrupiny vajec?

Najväčšie straty v chove nosníc sú spôsobené zlou kvalitou škrupín. Päť až desať percent vyprodukovaných vajec sa rozbije alebo má poškodenú škrupinu, ďalšie vajcia sú znesené bez škrupiny.
Škrupina sa podieľa na hmotnosti vajca približne 10 % a obsahuje 4,1 % organických látok, 1,4 % uhličitanu horečnatého, 0,8 % fosforečnanu vápenatého a horečnatého a 93,7 % uhličitanu vápenatého. Nosnica uloží do vaječných škrupín za rok 30- až 40-krát viac vápnika, než je obsiahnuté v jej kostre.

Viac sa dozviete v odbornom článku prof. Jiřího Zelenku v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 4.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Komentáře k článku

  1. Dobrý deň,obrátil som sa na Vás dotazom,máme mladé sliepky ktoré majú 9 mesiacov niektoré znášaju zdeformované vajcia a niektoré dvojžlutkové a jedna len keď ho znesie roztrhne sa a vytečie. Moja úvaha zlykvidovať chov.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down