22.01.2014 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čo ovplyvňuje kvalitu škrupiny vajec?

Najväčšie straty v chove nosníc sú spôsobené zlou kvalitou škrupín. Päť až desať percent vyprodukovaných vajec sa rozbije alebo má poškodenú škrupinu, ďalšie vajcia sú znesené bez škrupiny.
Škrupina sa podieľa na hmotnosti vajca približne 10 % a obsahuje 4,1 % organických látok, 1,4 % uhličitanu horečnatého, 0,8 % fosforečnanu vápenatého a horečnatého a 93,7 % uhličitanu vápenatého. Nosnica uloží do vaječných škrupín za rok 30- až 40-krát viac vápnika, než je obsiahnuté v jej kostre.

Viac sa dozviete v odbornom článku prof. Jiřího Zelenku v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 4.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Komentáře k článku

  1. Dobrý deň,obrátil som sa na Vás dotazom,máme mladé sliepky ktoré majú 9 mesiacov niektoré znášaju zdeformované vajcia a niektoré dvojžlutkové a jedna len keď ho znesie roztrhne sa a vytečie. Moja úvaha zlykvidovať chov.

  2. Mm 9 sliepok dominant a kazdy den 3-4 vajicka su z velmi slabou skrupinou az niektore bez skrupiny prosm poradte mi dakujem

  3. Mam 9 sliepok dominant a kazdy den 3-4 vajicka su z velmi slabou skrupinou az niektore bez skrupiny prosim poradte mi dakujem

  4. sulaiana208@gmail čom
    Dobri den ,prosím vás prečo mi nosia slepky vajíčka zo mekov škrupinov.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down