12.05.2015 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čo ukázali kontroly potravín?

V uplynulom týždni sa v Bratislave usktutočnila ďalšia zo série pravidelných tlačových besied, na ktorých predstavitelia Mnisterstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MP RV SR) a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR prezentujú výsledky kontrol potravín v celom reťazci - od výrobcov až po obchodné reťatzce.

BRATISLAVA. Kvôli iným neodkladným pracovným povinnostiam sa tentoraz na podujatí nezúčastnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, takže o výsledkoch kontrol v prvom štvrťroku 2015 informovali generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu MP RV SR Zuzana Nouzovská a ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Ako vyplynulo zo slov Z. Nouzovskej, v prvom štvrťroku 2015 uskutočnili inšpektori zo ŠVPS celkom 12 244 kontrol, pričom nedostatky zistili v 1400 prípadoch, čo predstavuje 11,43 percenta.

"Na jednej strane je to o čosi viac ako v ostatnom hodnotenom období, teda v poslednom štvrťroku 2014, kedy podiel kontrol s nedostatkami predstavoval 10,68 percenta, ale na druhej strane je to menej ako v roku 2012, kedy sme s kontrolami potravín začínali," konštatovala Z. Nouzovská.Vtedy "chybovosť" dosahovala až 14 percent.

Z ďalších vyjadrení generálnej riaditeľky vyplynulo, že úplne najhoršie výsledky vykázali kontroly v hyper- a supermarketoch, vykonávané po tzv. pracovnej dobe, teda zväčša v neskorých popoludňajších a v nočných hodinách.

V takto kontrolovanom segmente kontrolóri odhalili nedostatky v 61,25 percentách zo všetkých kontrol.

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down