Bratislava 17. februára (TASR) - Cukru bude dostatok pre všetkých, jeho dovoz je zbytočný. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pri príležitosti ukončenia cukrovarníckej kampane 2021/2022.
Priblížila, že slovenskí pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru majú za sebou náročnú cukrovarnícku kampaň. Minuloročné aprílové mrazy poškodili viac ako 5000 hektárov (ha), čo predstavuje vyše 20 % osiatej výmery. Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Dokopy osiali nanovo 18 % pestovanej výmery.
Poľnohospodári však aj vďaka svojim skúsenostiam a kvalitným osivám podľa nej dokázali zabezpečiť výbornú úrodu repy s druhou najvyššou cukornatosťou v celej histórii meraní v hodnote 17,29 % (oproti predchádzajúcej cukrovarníckej kampani cukornatosť vzrástla o 2,84 %.). Cukrovú repu pozbierali z plochy 22.063 ha s priemernou úrodou 62,63 ton/ha.
Upozornila, že pestovateľom a aj obom cukrovarom (v Seredi a Trenčianskej Teplej) sa počas ostatnej cukrovarníckej kampane výrazne zvýšili vstupy do výroby. Pestovateľom napríklad pre drahé hnojivá, producentom cukru pre nárast cien energií.
"Oba cukrovary sú najväčšími spotrebiteľmi zemného plynu v rámci potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Aktuálny vývoj cien cukru v žiadnom prípade nevykompenzuje nárast cien plynu, elektriny, ale aj ďalších vstupov (koks, vápenec, obaly, doprava), ktoré cukrovarníckemu priemyslu prinesú zvýšenie nákladov v miliónoch eur," uviedol predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor Michal Abelovič.
Počas kampane sa podľa Holéciovej spracovalo v oboch cukrovaroch 1.381.695 ton cukrovej repy, z ktorých sa vyrobilo 210.365 ton cukru. Pri ročnej priemernej spotrebe Slovákov 170.000 až 175.000 ton cukru tak slovenskí pestovatelia a producenti dokázali aj napriek sťaženým podmienkam zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe cukru i na ďalší rok.
"Vyrobiť toľko cukru, koľko na Slovensku skonzumujeme, a dokonca aj viac, nie je samozrejmosťou. Potvrdzuje to, že vertikála repa-cukor je naďalej jednou z posledných plne funkčných vertikál v rámci pestovania plodín, ich spracovania a výroby potravín. Žiadny cukor zo zahraničia v našich obchodoch nepotrebujeme. Vieme ho zabezpečiť z vlastných zdrojov dostatok na celý rok a vieme aj udržať zamestnanosť na vidieku," zdôraznil Adrián Šedivý, konateľ spoločnosti Slovenské cukrovary v Seredi.