Návštevu laboratórií, vedomostný kvíz, workshopy i ochutnávku inovatívnych produktov z dielne Potravinového inkubátora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre priniesol Deň otvorených dverí v univerzitnom Výskumnom centre AgroBioTech. Na podujatie, ktoré sa konalo 12. mája tohto roku, zavítali desiatky návštevníkov, najmä študentov.
„Ide o prvý ročník podujatia v rámci Nitrianskych univerzitných dní, cieľom ktorého je prezentovať verejnosti náš výskum, technológie a inovatívne produkty,“ uviedla Eva Ďurčanská, projektová manažérka Výskumného centra AgroBioTech.
Lákadlom tohto podujatia boli dva workshopy, ktorých súčasťou boli okrem praktických prednášok aj ochutnávky produktov. Potravinársky workshop bol zameraný na využitie jedlých kvetov ako alternatívnych zdrojov a povzbudzujúcich pochutín. Návštevníci mohli vidieť praženie kávy a kakaových bôbov, výrobu mliečnej čokolády s prídavkom jedlých kvetov, a mohli ochutnať aj čerstvú kávu a čokoládu.
Ponúkli inšpiráciu
„Asi všetci máme radi povzbudzujúce pochutiny - kávu, čaj a kakao, preto sme ponúkli inšpiráciu, ako sa dajú jednoduchým spôsobom a v domácich podmienkach vyrobiť zdravšie varianty s prídavkom jedlých kvetov,“ povedala docentka Eva Ivanišová.
Dodala, že v jarnom období sa nám ponúka množstvo druhov jedlých kvetov, medzi ktoré patria napríklad orgován, agát, lipa a nechtík.
„Ľudia často nevedia, čo všetko im záhrada ponúka, a ako môžu tieto rastliny prispieť k zlepšeniu ich zdravia,“ konštatovala odborníčka.
Keďže v súčasnosti majú mnohí ľudia problémy s alergiami, v rámci druhého workshopu výskumníci poukázali na to, aké alergény na nás číhajú nielen v potravinách, ale aj v kozmetike a v iných produktoch. Zároveň objasnili rozdiely medzi alergiou a intoleranciou na potraviny.
„Potravinová alergia je ochorenie spojené s imunitou, kým intolerancia je metabolická porucha. Problémom je to, že tieto dve ochorenia majú podobné symptómy, a pre bežného človeka sú ťažko rozoznateľné, avšak ich liečba môže byť veľmi odlišná,“ uviedla Lucia Urbanová, vedecko-výskumná pracovníčka Výskumného centra AgroBioTech.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)