Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pokračuje v diskusii s predsedom vlády SR Robertom Ficom o možnostiach znižovania cien potravín. Dokonca roka sa uskutoční ešte jedno rokovanie na úrovni premiéra, zástupcov potravinárov a obchodníkov.
Na stretnutí s predsedom vlády SR, s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a s ministrom financií SR obchodníci zadefinovali dve kategórie potravín: potraviny, v prípade ktorých sa už darí znižovať spotrebiteľské ceny; a potraviny, ktoré môžu byť aj po upravenej sadzbe DPH na 5 % z titulu zlacnenia rizikové.
Zástupcovia obchodných sietí vidia efekt zníženej DPH už v súčasnosti pri hydinovom a bravčovom mäse a pri údeninách. Naopak, problémom môže byť znižovanie spotrebiteľských cien v kategórii mliečnych výrobkov a mlieka, ovocia, zeleniny a pekárenských výrobkov.
Úprava sadzby DPH na 5% v prípade základných potravín bude mať silný protiinflačný charakter. Na tom sa zhodli počas rokovania s členmi vládneho kabinetu zástupcovia celej potravinovej vertikály. Štátnu kasu bude toto opatrenie stáť takmer 300 mil. eur.
Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a zároveň prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty priblížil premiérovi tvorbu cien v prípade mliečneho sektora. Podľa neho nie je vôbec jednoduché garantovať znižovanie cien mlieka a mliečnych výrobkov v období, keď mliekarne platia chovateľom dojníc za surovinu viac. Nie je možné utlmiť zvýšené vstupy vo vlastných fabrikách.
„Aj my môžeme garantovať, že z našej strany sa nič nezmení a nebudeme situáciu zneužívať. Ako to celé dopadne v prípade rizikových skupín potravín, o tom je dnes ešte predčasné hovoriť. Je len začiatok decembra a výkyvy na trhu sa dejú na dennej báze“, uviedol na tlačovom brífingu po skončení rokovania predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.
Turbulencie na trhu sú nevyspytateľné a dôkazom toho je napríklad aj maslová kríza z druhej polovice tohto roka.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)