Od januára do konca apríla 2014 sa na Slovensku vyrobilo približne 100.300 ton (t) konzumného mlieka, čo bolo o 9,8 % menej ako v rovnakom období 2013. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
BRATISLAVA. Konzumnej smotany sa vyrobilo o 2 % viac, spolu 10.700 ton.
Produkcia kyslomliečnych výrobkov v SR bola v tomto roku v uvedenom období medziročne nižšia o 1,6 % a dosiahla 20.600 ton. Výroba jogurtov predstavovala 13.500 ton, medziročne vzrástla o 6,8 %.
Masla a ostatných výrobkov z mliečneho tuku sa v SR do konca apríla 2014 vyrobilo spolu 3000 ton, medziročne viac o 1,9 %. Masla s 80-% až 90-% obsahom tuku a 16-% obsahom vody bolo z uvedeného množstva 2400 ton. To bolo o 3,2 % viac ako v rovnakom období 2013.
Produkcia sušených mliečnych výrobkov dosiahla do konca apríla 2000 ton, medziročne viac o 26,3 %.
Syrov celkom (bez topených) sa v mliekarniach SR vyrobilo 11.100 ton, ich produkcia medziročne stúpla o 3,1 %. Výroba topených syrov dosiahla 3000 ton.
(tasr)