20.08.2013 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do ovocného nektáru možno pridávať cukor

Do ovocného nektáru je možné pridávať cukor alebo med až do 20 % celkovej hmotnosti hotového výrobku.

BRATISLAVA. Vyplýva to z návrhu vyhlášky o ovocných šťavách a niektorých podobných výrobkoch určených na ľudskú spotrebu, ktorú rezort pôdohospodárstva SR predložil do pripomienkového konania, a ktorá by mala nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2013.

"Ak sa ovocný nektár vyrába bez pridania cukru alebo so zníženou energetickou hodnotou, cukor môže byť úplne alebo čiastočne nahradený sladidlom," konštatuje ďalej v predpise Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Tvrdenie, že do ovocného nektáru sa nepridal cukor a každé tvrdenie, ktoré môže mať pre spotrebiteľa rovnaký význam, sa môže uvádzať len vtedy, ak výrobok neobsahuje žiadne pridané monosacharidy ani disacharidy, ani žiadnu inú potravinu použitú pre jej sladiace vlastnosti vrátane sladidiel. Ak sa v ovocnom nektári vyskytuje cukor v prirodzenej podobe, tak sa na označení uvedie, že výrobok obsahuje prírodné cukry," upozornil agrorezort vo vyhláške.

Ovocným nektárom je podľa vyhlášky fermentovateľný, avšak nefermentovaný výrobok získaný pridaním vody do ovocnej šťavy, do ovocného pretlaku alebo do koncentrovaného ovocného pretlaku a/alebo do zmesi týchto výrobkov. Cukrom na výrobu ovocného nektáru sa rozumie cukor, fruktózový sirup a ovocný cukor.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down