26.07.2017 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do pozornosti nové odrody sladovníckeho jačmeňa

V rámci Dňa poľa obilnín, spoločnosť Limagrain Central Europe Cereals na poliach PD Mojmírovce, predstavila kompletný sortiment jačmeňov s výberovou sladovníckou kvalitou, ktoré sú a patria k najpestovanejším na Slovensku.

Podmienky pokusu

Ing. Slavomír Papp, agronóm PD Mojmírovce k podmienkam lokality pokusu uviedol, že za apríl napadlo necelých 45 milimetrov zrážok a v máji len 10 milimetrov, čo sa do určitej miery prejavilo na stave porastov. Odrody jarného jačmeňa boli v pokuse vysiate v polovici marca. Pred sejbou aplikovali 200 kg močoviny na hektár. Porasty boli ošetrené kombináciou prípravkov Credo v dávke 1,5 litra na hektár a Markate 50 v dávke 0,15 litra na hektár. Taktiež boli aplikovaný morforegulátor rastu v dávke 0,4 litra na hektár. Ing. Pavel Kutmon zo spoločnosti Limagrain k ošetreniu dodal: „Osivá jačmeňa v pokuse boli morené kombináciou prípravkou Orius a Systiva. Zvlášť Systivou moríme osivá tých odrôd, ktoré nemajú zabudovaný gén Mlo, t. j. nemajú odolnosť proti múčnatke trávovej, taktiež odrody, ktoré majú problém s hnedou škvrnitosťou, a pod.“

Sortiment jačmeňov

P. Kutmon predstavil odrodu jačmeňa ozimného Casanova. Okrem toho, že poskytuje vysokú úrodu, je veľmi skorá. Úspešne sa pestuje v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a Chorvátsku, kde práve v suchších oblastiach potvrdzuje svojou skorosťou, že je tam veľmi vhodná.

„Z nášho pohľadu ako spracovateľa, ozimné jačmene tvoria doplnkový sortiment našej výroby. Ročne vyrobíme zhruba 20 000 ton "C" sladu z ozimných jačmeňov, kam patrí aj Casanova,“ dodal Ing. Tomáš Ševčík zo spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne.

Z kategórie odrôd s výberovou sladovníckou kvalitou je pestovateľsky osvedčený Laudis 550, vyšľachtený v Hrubčiciach na Morave.  Odolnosť proti múčnatke má zabezpečenú génom Mlo. V porovnaní s Oveture, alebo Tangom, nemá až tak vysoký stupeň prekvasenia. Pivovarmi je naďalej požadovaný.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down