Do základných škôl (ZŠ) prichádza už 8. ročník celoslovenského projektu Hovorme o jedle. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
BRATISLAVA. Viac spoznať slovenské potraviny, vedieť, odkiaľ pochádzajú, a aký majú význam pre zdravie a krajinu, práve to sa podľa nej ukazuje ako kľúčové v časoch, keď bojujeme s následkami pandémie nového koronavírusu a popritom zabezpečujeme plynulú výrobu našich potravín. Mať ich dostatok podľa slov hovorkyne SPPK nie je samozrejmosťou, čo sa v niektorých prípadoch ukázalo už počas prvej vlny pandémie. Vzdelávanie mladých ľudí o význame domácich potravín tak nabralo práve v období koronakrízy dvojnásobný zmysel, dodáva.
Priblížila, že ZŠ sa môžu do projektu registrovať a následne priamo aktivitami zapojiť od 16. septembra do 16. októbra 2020. SPPK, ako organizátor súťaže, vychádza školám v ústrety a práve pre koronakrízu spúšťa projekt v predĺženom mesačnom termíne.
Žiaci ZŠ budú podľa Holéciovej opäť písať, kresliť, fotografovať a hlavne hovoriť aj s učiteľmi a svojimi rodičmi na rôzne témy týkajúce sa potravín. Môžu sa zapojiť do štyroch aktivít, súťažno-vzdelávacej aktivity "Hovorme o jedle", do výtvarnej súťaže "Chutné maľovanie", do literárnej súťaže "Potravinová bezpečnosť nie je iba prázdna fráza" a do fotografickej súťaže "Očami gurmána".
Žiaci podľa nej tak budú tvorivo pracovať s tematikou potravín, zdravého stravovania a budovania zdravého životného štýlu, či dosahu výroby a spotreby potravín na životné prostredie. Každý, kto sa zapojí do súťaže, hrá o zaujímavé finančné a vecné ceny.
"Slovensko si potrebuje vychovať uvedomelého spotrebiteľa, ktorý rozumie tomu, čo kupuje a konzumuje. V súvislosti s tým vítame zaradenie nového voliteľného predmetu o zdravej výžive na základných školách. Hovorme o jedle môže záujem škôl o tento predmet významne podporiť," uviedol podpredseda SPPK Marián Šolty.
Holéciová doplnila, že SPPK spolu s Centrom rozvoja znalostí o potravinách ôsmy rok systematicky pracuje na podpore výchovy mladej generácie spotrebiteľov, aby mladí ľudia už počas základnej školy získali vedomosti o potravinách a výžive, pochopili ich význam a hodnotu a naučili sa potraviny vážiť si.
/tasr/