Chov hydiny na Slovensku sa v uplynulom roku trochu pozviechal. Vyplynulo to z údajov a vyjadrení, ktoré pred novinármi na tlačovej besede v Bratislave nedávno prezentovali predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
BRATISLAVA. „V sektore chovu hydiny bolo po poklese výroby, ktorý sme zaznamenali aj v roku 2013, vlani zaevidované určité oživenie, ktoré možno považovať za stabilizáciu s miernym nárastom,“ konštatoval Ing. Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS. Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 91 414 ton živej jatočnej hydiny, čo v porovnaní s rokom 2013 predstavuje nárast o 7,7 percenta, respektíve o 6508 ton.
Podstatná časť z produkcie živej hydiny pripadá na kurčatá, ktorých sme vlani v SR vyprodukovali 83 907 ton. Podstatne menší podiel na celkovej produkcii živej jatočnej hydiny má vodná hydina; v jej prípade sme vlani v podmienkach Slovenska dochovali 79 ton kačíc a 73 ton husí. Okrem toho ešte chovatelia v SR vlani „vyrobili“ aj 1 331 ton živého jatočného morčacieho mäsa.
Pritom ešte v roku 2000 sme v SR vyprodukovali 5 730 ton jatočného morčacieho mäsa v živom. Potom sa však už začal relatívne strmý pokles , ktorý bol evidentný predovšetkým v rokoch 2002 až 2007. V tomto časovom úseku poklesla produkcia slovenských chovateľov moriek až o 83,3 percenta.
„Aj preto dnes na jedného obyvateľ SR ročne vyprodukujeme iba 0,25 kilogramu morčacieho mäsa,“ konštatoval riaditeľ ÚHS.
Vzápätí dodal, že v minulom roku sa na hydinových bitúnkoch v SR vyprodukovalo 122 ton morčacieho mäsa, čo predstavuje len 0,24 percenta z celkového kontingentu hydinového mäsa, vyrobeného na hydinových bitúnkoch v SR.
„Spotreba morčacieho mäsa na Slovensku predstavuje len 1 až 1,5 kilogramu na obyvateľa a rok, pričom v Európe je to 6 kilogramov na obyvateľa a rok,“ uviedol Ing. D. Molnár.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)