Vážení čitatelia,
v špeciálnej prílohe Roľníckych novín s názvom DOJNICE vám po roku opäť prinášame nové odborné informácie. Stále nás veľmi teší vaša priazeň, čo potvrdzujú ohlasy vás, čitateľov, ako aj záujem samotných prispievateľov uverejňovať články v našej prílohe.
Za posledných 12 mesiacov ukončilo produkciu mlieka ďalších 12 podnikov. K 30. júnu 2023 tak u nás fungovalo 332 fariem, ktoré dodávajú na spracovanie mlieko. O tom, aká je situácia na slovenskom mliečnom trhu, o vyplatených finančných prostriedkoch, ktoré mali poľnohospodárom pomôcť preklenúť náročné obdobie zvyšujúcich sa nákladov na produkciu mlieka, ale aj o mimoriadnych formách pomoci, o opatreniach či priamych platbách sa píše v príspevku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Pokles počtu dojníc možno vnímať aj v kontexte neustále narastajúcej úžitkovosti. Vďaka zlepšovaniu genetiky v plemenitbe hovädzieho dobytka, chovatelia i takýmto spôsobom zefektívňujú produkciu mlieka. Článok s názvom Kontrola mliekovej úžitkovosti pomáha chovateľom pri rozhodovaní sa a riadení stáda, autormi ktorého sú odborníci zo štátneho podniku Plemenárske služby SR, ponúka prehľadné informácie, ktoré sú dôležité pre zlepšenie udržateľnosti chovu dojníc.
V prílohe DOJNICE sa venujeme aj téme zdravia. Zápal mliečnej žľazy – mastitída je zásadný zdravotný problém, ktorý negatívne ovplyvňuje produkciu a kvalitu mlieka a aj rentabilnosť chovu dojníc. Aplikácia protimastitídnych opatrení, identifikácia pôvodcov mastitídy a zisťovanie citlivosti na antibiotiká sú kľúčom k dosiahnutiu zdravej mliečnej žľazy, o čom informujú vedci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity a z NPPC – Výskumného ústavu živočíšnej výroby (VÚŽV) v Nitre. Práve cielené podávanie účinných liečiv je cestou k eliminácii nadbytočného používania antibiotík a zvyšovania rezistencie patogénov, a to obzvlášť v kontexte toho, že chovatelia už v blízkej budúcnosti budú musieť používanie antibiotík obmedziť.
K závažným ochoreniam patria aj choroby pohybového aparátu. Aj krívanie dojníc má za následok zníženie produkcie a kvality mlieka, čo objasňuje článok z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach s názvom Zdravé dojnice = zdravé končatiny.
Pojem welfare (pohoda, dobré životné podmienky) sa postupne dostáva do centra záujmu odborníkov na chov hospodárskych zvierat, chovateľov i spotrebiteľov. Aj štúdia mladej vedkyne, ktorá pôsobí na americkej univerzite, v štáte Iowa, ponúka zaujímavé zistenia o vplyve čistiacich kief na welfare dojníc.
O tom, že o vhodnosti voľného ustajnenia s ležiskovými boxami rozhoduje okrem riešenia boxov aj dispozičné usporiadanie ustajňovacieho priestoru informuje príspevok z VÚŽV v Nitre.
Efektívne využívanie krmív je kľúčovou témou rozvoja chovu prežúvavcov na celom svete. Minimalizácia nákladov na krmivo, prácu a maximalizácia produkcie je časovo náročná. Dá sa však dosiahnuť zmiešaním koncentrátu, ktorý pozostáva najmä z lokálne dostupných vedľajších produktov a objemových častí kŕmnej dávky tak, aby sa vytvorilo kompletné krmivo – celková zmesná dávka (TMR). O výhodách kompletného kŕmneho systému sa dočítate v článku vedkýň z VÚŽV v Nitre – Odboru výživy a malých hospodárskych zvierat. V ďalšom príspevku sa dozviete o možnostiach zlepšenia efektívnosti trávenia vlákniny vo výžive dojníc.
Kvalitu pasienkových porastov v podhorských oblastiach a aj úrodový potenciál intenzívnych ďatelino‑lucernotrávnych miešaniek zhodnotili výskumníci z VÚRV – Ústavu trávnych porastov a horského poľnohospodárstva v Banskej Bystrici.
Prajem vám užitočné čítanie.
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ
https://rno.sk/wp-content/uploads/2023/10/dojnice-min.pdf