Potrava nech je tvojim liekom. To bolo jedna z hlavných zásad „otca medicíny“, antického lekára Hippokratesa. A tieto slová platili rovnako v jeho časoch, teda v 5. – 4. storočí pred Kristom, ako platia aj v súčasnosti. Dnes možno dokonca ešte viac.
V našej technologicky vyspelej dobe totiž čoraz viac začína platiť, že potraviny nielenže nie sú liekom, ale práve naopak, choroby sami spôsobujú či vyvolávajú, neraz dokonca aj s tým najtragickejším koncom.
Posledným príkladom je výskyt baktérií Escherichia coli na uhorkách, údajne od dvoch španielskych spoločností. Nebezpečné enterohemoragické črevné baktérie EHEC, ktoré sa v krátkom čase dramaticky rozšírili v Nemecku, kde spôsobili vážne zdravotné problémy stovkám občanov a viacerých z nich pripravili i o život, sa už objavili aj v Holandsku, Dánsku, vo Švédsku, Francúzsku a Veľkej Británii. A nie je vylúčené, že postihnuté môžu byť i ďalšie krajiny.
Jednotlivé štáty, vrátane Slovenska, okamžite stiahli „podozrivé uhorky“ z obehu a zároveň avizovali aj zvýšenú kontrolu ostatnej zeleniny v obchodnej sieti. Náš minister pôdohospodárstva navyše zdôraznil, že v novele zákona o potravinách, na ktorej sa už pracuje, chce zaviesť povinnosť nahlasovania dovozu potravín pochádzajúcich z územia mimo SR.
Žiaľ, aj tento potravinový škandál, tak ako všetky predtým (pričom ich nebolo málo), len potvrdil, že keď sa niečo podobné udeje, tak kompetentní zakaždým riešia dôsledok, no len výnimočne, respektíve vôbec neriešia príčinu. Nepostupujú teda v súlade s tým, k čomu nás nabádajú vyššie uvedené Hippokratove slová.
V tomto prípade je tou hlavnou príčinou to, že o tom, čo jeme, rozhoduje takmer výlučne cena. A tak sa potraviny prevážajú stovky až tisícky kilometrov krížom cez celú zemeguľu len preto, lebo je to lacnejšie, respektíve preto, lebo sa na tom ľahšie a viac zarába.
To, že sa kvôli tomu napríklad uhorky oberajú ešte nezrelé, že mäso sa cestou niekoľkokrát rozmrazí a zasa zmrazí, že takéto potraviny v podstate ani nemôžu mať chuť a najmä, že sa tým mnohonásobne zvyšuje zdravotné riziko, nás zaujíma len vtedy, keď sa niečo stane.
Ale koľkokrát sa ešte budeme musieť „popáliť“, aby sme si konečne uvedomili – spotrebitelia, obchodníci i štátna exekutíva – že v prípade potravín peniaze nemôžu byť meradlom všetkých vecí. Potrava predsa musí byť našim liekom. A to môže byť len vtedy, keď bude dozretá, čerstvá a zdravotne nezávadná. To však uhorka či kura, ktoré k nám cestovali dni či týždne, byť nemôžu...