21.09.2015 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dôsledky horúčav a sucha na vinič hroznorodý

Na základe oteplenia klímy a zmenšenia zásob vody v pôde počas leta môžu byť vinohrady častejšie vystavené suchým obdobiam. Dôsledky nedostatku vody v kombinácii s vyššími teplotami na vývoj viniča, výnosový potenciál a na kvalitu strapcov a vína bude vo Švajčiarsku skúmať Agroscope, výskumný ústav poľnohospodársky.

(slovo odborníka – hlavička)  

Tento výskum sa bude vykonávať napriek tomu, že vinič, ktorý pôvodne pochádza z oblasti Stredozemného mora, sa tradične považuje za plodinu, rezistentnú voči suchu a nedostatku vody. Nedostatok vody je vinič schopný prekonať vďaka svojmu rozvinutému koreňovému systému, siahajúcemu do hlbších vrstiev pôdy. Okrem toho sú nároky viniča na vodu v porovnaní s ostatnými plodinami relatívne skromné.

Vinič a stres

Tradičné názory na schopnosť viniča prekonávať sucho už prestávajú platiť. Sucho môže spomaliť rast viniča, a za obeť mu môže padnúť aj časť listov, ktoré môžu zožltnúť a odumrieť.

Ak sa intenzita a trvanie nedostatku vody zväčšuje, môže byť ohrozená aj transformácia cukrov v listoch v rámci prebiehajúcej fotosyntézy. Extrémnym podmienkam sa vinič  prispôsobuje vinič tak, že veľmi obmedzí vyparovanie z listov, a listové pletivo tak chráni pred vyschnutím. Táto stratégia mu umožňuje predchádzať fyziologickým poruchám ako je vytváranie vzduchových bublín v žilách, upchávanie vodivých pletív a prerušenie  prívodu vody z koreňa.

Účinok stresu

Účinok sucha a silných horúčav má vplyv na rast bobúľ hrozna a môže ovplyvniť očakávanú úrodu. Záleží pritom na čase vzniku sucha, na dĺžke jeho trvania a na intenzite. Skorší nedostatok vody, v čase kvitnutia, znižuje počet bobúľ hrozna. Strapce potom môžu vyzerať ako keby boli „spŕchnuté“.

Keď sa nedostatok vody vyskytne neskôr, môže zasa klesať váha bobúľ. Nie je možné vylúčiť ani účinok dlhodobého sucha na vinohrad; napríklad takého, ako bolo tohto roku, aj na nasledujúce obdobie alebo účinok, vyplývajúci z kumulovanie viacerých suchých periód po sebe.

Aj to bude predmetom výskumu vo Švajčiarsku. Extrémne podmienky, ako je nedostatok vody, sú pre kvalitu úrody škodlivé. Mierny nedostatok vody môže podporiť úrodu, ktorá bude mať viac cukru a fenolových zlúčenín.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down