Za prvé tri mesiace tohto roka zvýšili zahraničné obchodné reťazce dovoz pečiva na Slovensko o sedem percent. Napriek upozorneniam zo strany pekárov, že v roku 2024 sa na Slovensko doviezlo 55 000 ton chleba a pečiva za 196 miliónov eur, štát v tejto veci nekoná.
BRATISLAVA. V tlačovej správe o tom informoval Milan Lapšanský,
predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Dodal, že naše pasívne obchodné saldo v obchode s potravinami pritom v minulom roku dosiahlo rekordné hodnoty.
„Začiatkom roka sme upozornili na obrovské dovozy pekárskych výrobkov cez pol Európy. Obyvatelia Slovenska tak konzumujú chlieb, sladké či slané pečivo dovezené z Belgicka, Nemecka a z Poľska, ktoré by domáci pekári dokázali v kvalite a v cene vyrobiť doma. Štát nás na jednej strane zaťažuje neustále vyššími daňami, ale peniaze, ktoré by mohli zostávať na Slovensku, necháva odtekať do zahraničia,“ uviedol Milan Lapšanský.
Podľa jeho ďalšieho vyjadrenia typickou ukážkou je reťazec diskontných potravín Lidl, ktorý zo Slovenska za 10 rokov „vyviezol“ viac ako miliardu eur.
V polovici januára tohto roku predstavitelia SZPCC informovali o tom, že obchodné reťazce doviezli v minulom roku na Slovensko 5 500 kamiónov pekárskych výrobkov z Belgicka, Nemecka a z Poľska. Vyše 55 000 ton nákladu tým zanecháva nielen výraznú uhlíkovú stopu, ale Slovensku tým obchodníci zvyšujú záporné obchodné saldo v obchode s potravinami o 196 miliónov eur. Porovnateľné výrobky by pritom dokázali vyrobiť aj naši pekári a pridaná hodnota by sa vytvárala na Slovensku.
Milan Lapšanský podčiarkol, že národohospodárska politika sa musí tvoriť doma, podporou domácich producentov, a nie zatváraním si očí pred neustálym zvyšovaním dovozu toho, čo si môžeme v rovnakej či dokonca v lepšej kvalite a za porovnateľnú cenu vyrobiť doma.
„V prvej polovici júna sme preto listom oslovili predsedov všetkých relevantných politických strán a hnutí a absolvovali sme už aj prvé stretnutia. Kroky v prospech Slovenska je totiž možné robiť aj nefinančnými opatreniami. Úpravou legislatívy je možné situáciu v potravinárstve výrazne zlepšiť a príjmy pre štát zvýšiť bez toho, aby sa ľuďom či firmám zvyšovali dane,“ konštatoval predseda Predstavenstva SZPCC.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)