30.01.2017 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekológia a trvalo udržateľné poľnohospodárstvo

V Budapešti sa konalo stretnutie expertov FAO, na ktorom sa diskutovalo o agroekológii. Takmer dvesto účastníkov zo štyridsiatich krajín Európy a strednej Ázie malo za úlohu preskúmať postupy v poľnohospodárstve a v potravinových systémoch, a identifikovať oblasti, v ktorých sú potrebné zlepšenia a inovácie.

BUDAPEŠŤ. Zamerali sa tiež na možnosti aplikácie agroekológie vo veľkom meradle a na pomoc krajinám pri dosiahnutí dohodnutých cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

Agroekologické poľnohospodárstvo zohľadňuje interakcie ľudských a prírodných systémov. Cieľom je optimalizácia udržateľnosti potravinovej produkcie prostredníctvom prirodzenej regulácie škodcov, udržiavania cyklu živín, ochrany vody a pôdy a pohlcovania uhlíka.

Potravinové systémy, ktoré sú odolnejšie a udržateľnejšie, by mali smerovať k zníženiu alebo k eliminácii potreby externých vstupov ako sú herbicídy, pesticídy a hnojivá.

Zámerom agroekológie je tiež stabilizácia úrod, podpora rodinných fariem a posilnenie ekonomiky vidieckych oblastí.

Generálny riaditeľ Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) José Graziano da Silva a maďarský minister poľnohospodárstva Sándor Fazekas otvorili stretnutie a predniesli svoje príhovory.

José Graziano da Silva informoval o priebehu dialógu, zameraného na agroekológiu, ktorý trvá už dva roky. Za ten čas sa uskutočnila séria regionálne zameraných konzultácii, týkajúcich sa Južnej Ameriky, Afriky a Ázie. Sympózium v Budapešti bolo ako prvé zorganizované v kontexte Európy a strednej Ázie.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down