V súčasnom období vo verejnosti rezonuje téma kvality importovaných potravín. K tomu, aby obyvatelia príslušnej krajiny konzumovali kvalitné potraviny, prispieva i dotačná politika pre domácich výrobcov ako i podporovanie výroby tradičných regionálnych potravín. Ak sú potraviny kvalitné, potom sa zvyčajne ľahko presadzujú i na zahraničnom trhu, ale o ich kvalite sa musí presvedčiť aj dovozca. A zákazník ich musí poznať.
TRNAVA. Propagáciou regionálnych agropotravinárskych výrobkov sa začalo zaoberať i talianske poľnohospodárske školstvo, ktoré v rámci projektu Made in Italy, vyhláseného talianskym ministerstvom školstva, malo za úlohu nájsť si partnera v zahraničí, ktorému predstaví regionálne špeciality v dvoch rovinách. Prvou je to, že žiaci poľnohospodárskej školy po krátkej prezentácii regiónu predstavia jednotlivé produkty z hľadiska ich získavania, spracovania, finalizácie a uplatnenia u konzumenta.
Keďže Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave už štvrťstoročie spolupracuje s rôznymi talianskymi inštitúciami, zameranými na agrárny sektor, bola realizátorom projektu, I.I.S.S. "Caramia - Gigante" Locorotondo - Alberobello (BA), požiadaná o možnosť zapojenia sa do projektu v tom, že talianskeho partnera oboznámime s našim poľnohospodárskym vzdelávaním, vykonáme pokusy s pestovaním vybraných talianskych zelenín, oboznámime ho s dosiahnutými výsledkami, a partner nám recipročne bude prezentovať regionálny agropotravinársky sektor.
V dňoch 6. a 7. marca 2017 navštívil našu školu zahraničný partner i s ďalšími vybranými reprezentantmi z regiónu Puglia, a okrem toho, že sa hostia oboznámili s jednotlivými študijnými odbormi a zameraniami, priniesli aj širokú škálu regionálnych špecialít (údeniny, syry, pečivo, ovocie, zeleninu, olivový olej a víno), ktoré boli najprv podrobne predstavené, a samozrejme, i naservírované na degustáciu žiakmi talianskeho partnera.
Zaujímavosťou bolo to, že partnerská škola síce nemá školské hospodárstvo, ale pri nej sídli výskumné centrum. Taktiež má vlastné iné zariadenia na transformáciu poľnohospodárskych produktov - kantínu a výrobňu olivového oleja. Práve budovanie takýchto zariadení pri našich školách a ešte preživších školských hospodárstvach chýba...
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)