V potravinárskom priemysle SR sa v období od 1. januára do 31. marca 2016 dosiahol hospodársky výsledok vo výške 33,95 milióna eur, čo oproti rovnakému obdobiu roku 2015 predstavuje zníženie o 17,2 %. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Výnosy slovenského potravinárskeho priemyslu za 1. štvrťrok tohto roku predstavovali 943,92 milióna eur a v medziročnom porovnaní boli nižšie o 1,7 %. Náklady vo výške 909,97 milióna eur boli nižšie o 1 %. Pridaná hodnota sa v 1. štvrťroku 2016 medziročne znížila o 1,2 % na 177,84 milióna eur.
Medziročne sa hospodársky výsledok za 1. štvrťrok 2016 znížil v odvetví vinárskeho priemyslu o 83,2 %, tukového priemyslu o 82 % a v odvetví výroby mlynských výrobkov o 47,3 %. Zníženie hospodárskeho výsledku nastalo aj v odvetví mäsového priemyslu, ktoré v 1. štvrťroku 2016 dosiahlo stratu vo výške 2,87 milióna eur.
V ostatných odvetviach potravinárskeho priemyslu sa hospodársky výsledok v 1. štvrťroku 2016 medziročne zvýšil. Najvýraznejšie zvýšenie hospodárskeho výsledku sa zaznamenalo v odvetví úpravy a spracovania mlieka o 446,7 %, vo výrobe krmív o 412,5 %, vo výrobe pekárskych výrobkov o 396,3 %, vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov o 388,3 % a vo výrobe sladu o 373,8 %.
(tasr)