Hrozí, že v budúcom roku budú stáť chlieb aj rožky viac. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
BRATISLAVA. Dôvodom podľa zväzu však nie sú ceny surovín či energií, ale neustále sa zvyšujúce náklady na mzdy, hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou, neplánované opatrenia vlády SR aj zmeny legislatívy. Štát taktiež vynechal slovenských pekárov zo záchranných balíkov na boj s pandémiou ochorenia COVID-19 a, na rozdiel od ich kolegov v zahraničí, ich nijako nepodporil. Aktuálne pokračujú medzi jednotlivými pekármi a reťazcami rokovania o odbytových cenách.
"Tlak na ceny pečiva, pre pandémiu i neustále sa zvyšujúce mzdové náklady, nové protipandemické opatrenia, či zmeny legislatívy súvisiacej so zvyšovaním daní pre malých podnikateľov, teda aj pekárov, cukrárov a cestovinárov, v tomto roku extrémne vzrástol. Pomoc zo strany štátu je pre strategický pekárenský priemysel, na rozdiel od zahraničia, zatiaľ nulová. Pekári sa pritom už tretí rok snažia vyjednať spravodlivé odbytové ceny aspoň na úrovni ekonomicky oprávnených nákladov," vysvetlil Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC.
Podľa zväzu mala na pekárov v tomto roku veľmi ťažké následky pandémia ochorenia COVID-19, ktorá si vyžiadala a neustále vyžaduje dodatočné náklady celkovo v stovkách tisíc eur. Tvoria ich hygienické opatrenia, vlastné testovania zamestnancov, či zvýšené náklady na logistiku z dôvodu obmedzení pohybu počas testovaní.
/tasr/