Vďaka inováciám vyvážajú Považskobystričania mliečne výrobky aj do Poľska.
Udržanie kroku so zahraničnou konkurenciou, zachovanie zamestnanosti a výroba tradičných slovenských mliečnych výrobkov je dôvodom, prečo považskobystrická spoločnosť Nika investuje do inovácií a nových technológií stovky tisíc eur. Podľa slov konateľa spoločnosti Jána Keresteša mladšieho, tento rok chcú do nových technológií investovať asi 280-tisíc eur.
„Našou ambíciou nie je konkurovať alebo dokonca vytlačiť zo slovenského trhu veľkých výrobcov. To sa nedá ani marketingovo, ani finančne zvládnuť, zvlášť pri súčasnej podpore slovenského podnikateľského prostredia. Vďaka investíciám do technológií, ktoré si sami vyvíjame, chceme vyrábať také mliečne výrobky, ktoré sú špecifické, typicky slovenské alebo majú vysokú pridanú technologickú hodnotu," priblížil J. Keresteš.
Ako ďalej dodal, spoločnosť len v minulom roku získala niekoľko patentov a priemyselných vzorov na výrobky, ktoré na slovenskom trhu chýbajú a sú vyrábané výhradne z domácich surovín. Najmä vďaka investíciám do nových technológií sa spoločnosť dokáže aspoň čiastočne zbaviť závislosti od surovín, ktoré sa na Slovensko musia dovážať. „Inováciami sa otvára perspektíva využívať vlastné zdroje. To je však vo veľkej miere podmienené aj prístupom štátu a vlády. Neinvestovanie do inovácií je cestou k zaostávaniu a strácanie dychu v boji s konkurenciou," pripomenul J. Keresteš.
Zároveň zdôraznil, že spoločnosť Nika je posledným a jediným slovenským výrobcom klasických termixov, rovnako ako tavených syrov bez použitia chemicky alebo inak upravovaných komponentov pri výrobe. „Vďaka inováciám vznikli vlani aj niektoré patentmi chránené výrobky, ako napríklad žinčica a žinčicové nátierky. A sme jedna z mála slovenských firiem, ktorá svoje výrobky vyváža nielen do Rakúska, na ázijský trh, ale napríklad aj do Poľska," dodal J. Keresteš s tým, že vďaka biotechnológiám vyrábajú produkty, ktoré majú vysoký zdravotný benefit. (tasr)