Jačmeň siaty jarný je vysoko produktívna plodina. Za pomerne krátke vegetačné obdobie 95 – 120 dní dokáže vytvoriť veľké množstvo kvalitnej organickej hmoty. Pestovanie najmä sladovníckeho jačmeňa má významné prednosti aj z agrotechnického hľadiska. Predovšetkým vzhľadom na krátke vegetačné obdobie zavčasu uvoľňuje pôdu, na ktorej možno potom ešte získať strniskové miešanky na zeleno a dôkladne pripraviť pôdu pre nasledujúce plodiny.
Jačmeňu jarnému najlepšie vyhovujú stredne ťažké, piesočnato-hlinité až hlinité pôdy. Pôdna reakcia môže byť od 5,8 do 6,2 až 7. Jačmeň neznáša ťažké, studené, ílovité pôdy so sklonom k tvorbe pôdneho prísušku a nevyrovnaný vlahový režim pôdy. Najlepšími predplodinami pre jačmeň jarný sú okopaniny. Po obilninách, ale aj po zaoraných repných listov je riziko zvýšenia obsahu dusíkatých látok v zrne jačmeňa sladovníckeho. Jačmeň jarný sa môže využívať ako krycia plodina pre podsev viacročných krmovín. Pôda nemá byť príliš utláčaná zberovou mechanizáciou a pozberové zvyšky majú byť dobre zapracované do pôdy. Predplodina pšenica letná ozimná v prípade veľkého sucha ešte viac prehlbuje deficit vlahy. Jačmeň sa neodporúča pestovať po sebe.
Nezanedbať prípravu pôdy
Základná príprava pôdy je závislá od predplodiny. Jačmeň jarný veľmi citlivo reaguje na zle pripravenú pôdu a jej zhoršený fyzikálny stav. Pri jarnej predsejbovej príprave je rozhodujúci vlhkostný stav pôdy a pôdna zrelosť („pôdne garé“). Prvou pracovnou operáciou na ťažších pôdach má byť nakyprenie pôdy ťažšími bránami (menej vhodné je použitie smykov, nakoľko porušujú pôdnu štruktúru). Vlastné sejbové lôžko pripravíme radličkovými bránami, alebo iným kypriacim náradím do hĺbky 50 až 60 milimetrov. Pri klasickom postupe sa používajú smyky s bránami. V súčasnom období sa používajú rôzne kombinované kypriče, ktorými je možno pripraviť pôdu na jeden prejazd po poli.
Špecifiká pestovania
Jačmeň jarný je plodina, ktorá za krátke vegetačné obdobie vytvára veľké množstvo organickej hmoty a preto potrebuje dostatok živín v prístupnej forme s vyváženým pomerom.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.