04.11.2010 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klasifikácia jatočného dobytka

Tak ako po iné roky, aj tento rok prinášame informácie o výsledkoch a zatrieďovaní jatočného hovädzieho dobytka do klasifikačných tried našimi klasifikátormi.

Len stručne pripomenieme, že zatrieďovanie a klasifikácia jatočného hovädzieho dobytka sa realizuje na základe vyhlášky MP SR č. 206/2007 Z. z. o klasifikácii jatočne opracovaných tiel hovädzieho dobytka, jatočne opracovaných tiel oviec, a o odbornej príprave a osvedčení o odbornej spôsobilosti, ktorá zatrieďuje jatočné telá hovädzieho dobytka do 6 tried pre mäsitosť a 5 tried pre pretučnenosť. Túto vyhlášku by mal povinne ovládať každý klasifikátor hovädzieho dobytka, a odporúča sa, aby si ju osvojili všetci tí, ktorí prichádzajú do kontaktu so zatrieďovaním a klasifikáciou jatočných tiel hovädzieho dobytka. Okrem tejto vyhlášky, ktorá je základom klasifikácie hovädzieho dobytka na Slovensku, EÚ vydala Nariadenie komisie (ES) č. 1249/2008, ktorým sa ustanovujú podrobné pravidlá uplatňovania stupníc Spoločenstva pri klasifikácii jatočných tiel hovädzieho dobytka, ošípaných a oviec a nahlasovaní ich cien. Dané vyhlášky nájdete tiež na internetovom portáli www.zbierka.sk. V roku 2009 bolo na Slovensku oklasifikovaných 57 413 kusov jatočných tiel, čo je oproti roku 2008 pokles o viac ako 9 700 kusov. Jednotlivé jatočné kategórie boli zastúpené nasledovne: 23,75 % kategória A, 10,95 % kategória B, 0,09 % kategória C, 56,85 % kategória D a 8,36 % kategória E. Ing. KVETOSLAV ZAUJEC, PhD., CVŽV Nitra Ing. MÁRIA GRISÁKOVÁ, Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 45

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down