Kľúčom k úspechu je otvorená myseľ a inovácie

Hospodária v Moste pri Bratislave a to v oblasti, kde práci na poliach konkurujú developerské aktivity, nie je jednoduché.  Známi sú hlavne úspechmi v živočíšnej výrobe, ale neustále inovujú a hľadajú lepšie riešenia aj v oblasti rastlinnej výroby.  O hodnotení aktuálneho ročníka a novinkách, ktoré v podniku zaviedli, sme sa rozprávali s ekonómkou RDP Most pri Bratislave, Ing. Luciou Vozárovou a agronómom podniku, Ing. Davidom Tóthom.

Môžete nám prezradiť niečo z histórie a vývoja družstva?

L. Vozárová: Roľnícke družstvo podielnikov Most pri Bratislave vzniklo v roku 1991 osamostatnením pôvodne väčšieho JRD, ktoré tvorilo Malinovo-Zálesie-Most. Družstvo má v súčasnosti zmiešanú, rastlinnú aj živočíšnu výrobu. Čo sa týka rastlinnej výroby, hospodárime na 1150 hektároch ornej pôdy. V živočíšnej výrobe sme známi hlavne chovom viacerých plemien hovädzieho dobytka. V apríli minulého roka sme z kapacitných dôvodov museli predať plemenný chov charolais. Zostal nám chov plemena holstein a okrem toho máme viac ako 50-kusové stádo plemena jersey na produkciu mlieka, ktoré dodávame do mliekarne AGRO TAMI.  

Ekonómka RDP Most pri Bratislave Ing. Lucia Vozárová.

Aká je štruktúra rastlinnej výroby v podniku?  

L. Vozárová: Hospodárime v hornej časti Žitného ostrova, kde sa vyskytujú chudobnejšie štrkopiesky. Tvoria takmer  45% výmery podniku a to, samozrejme, limituje štruktúru pestovaných plodín.  Na týchto pôdach máme preto vysiatu hlavne lucernu a ďatelinotrávne miešanky, prípadne založené úhory, na ktorých sú  zmesi atraktívne pre opeľovače. Pre potreby živočíšnej výroby pestujeme kukuricu na siláž a z tržných plodín máme v oseve štandardne zastúpenú repku olejnú ozimnú a pšenicu tvrdú, ktorá má u nás dlhoročnú tradíciu.   

Ako hodnotíte výsledky aktuálneho ročníka?

D. Tóth: Hoci to spočiatku tak nevyzeralo, nakoniec sme s úrodou aj kvalitou plodín v aktuálnom ročníku veľmi spokojní. Potvrdila sa stará známa múdrosť, ktorá hovorí  „studený máj, v stodole raj.“ Tvrdú pšenicu pestujeme už od roku 1991 s priemernou dosahovanou úrodou 5-6 ton z hektára  a kvalitou, ktorá závisí od ročníka. V tomto ročníku sme ju mali vysiatu na 450 hektároch a dosiahli sme priemernú úrodu 5,5 ton z hektára. Veľmi nás potešili aj excelentné parametre z hľadiska kvality. Obsah dusíkatých látok bol na úrovni od 15,3% až do 20,8%, objemová hmotnosť  89 až 93 kg/hl a sklovitosť skoro 99%. V prípade ozimnej repky stav porastov ovplyvnilo sucho pri ich zakladaní, takže sme časť plochy, asi 30 hektárov, museli vyorať. Na tejto ploche sme následne vysiali slnečnicu čiernu a cirok. Na zostávajúcej ploche repky sme však nakoniec dosiahli slušný výsledok na úrovni 3,8 tony z hektára, pričom v priemere v našich podmienkach dosahujeme 3 až 3,5 tony z hektára. Kukurica je v našom osevnom pláne zastúpená najmä na produkciu kvalitnej kukuričnej siláže. Kukuricu na zrno využívame na produkciu vlhkého zrna v podobe CCM pre potreby živočíšnej výroby. Na produkciu suchého zrna využívame kukuricu iba ak sú vyššie úrody a produkciu siláže a vlhkého zrna v podobe CCM máme pokryté. Tento rok je toho príkladom, nakoľko studený a daždivý júl a aj priaznivé počasie v auguste kukurici prialo. Dosiahli sme úrodu kukurice na siláž  40 t/ha a v prípade vlhkého zrna na výrobu CCM  12 t/ha. Pri slnečnici čiernej bola priemerná úroda z hektára 2,8 t a pri ciroku na zrno sme dosiahli úrodu 7,5 t/ha pri vlhkosti zrna 16%.

Agronóm podniku Ing. David Tóth

Ktoré faktory podľa vášho názoru ovplyvnili tento výsledok?

L. Vozárová: Myslíme si, že za úspechom tohto ročníka stojí viacero faktorov. Po prvé je to faktor počasia, hlavne chladného mája. Po ďalšie sú to viaceré novinky, ktoré sme v podniku zaviedli. Do porastov sme dodávali aj baktérie, ktoré pôsobili pozitívne z hľadiska výživy a protistresového pôsobenia. Už od roku 2018 uplatňujeme aj prvky precízneho poľnohospodárstva, ktoré tiež priniesli pozitívne výsledky. V skratke povedané, na základe poznania kvality pôd a variability pozemkov neplytváme hnojivom, ani osivom. A ďalším, podľa nášho názoru veľmi dôležitým faktorom úspechu bolo, že sme dali šancu hnojivám spoločnosti Fertilizer Slovakia, s.r.o.

Ako ste sa dozvedeli o spoločnosti Fertilizer Slovakia s.r.o. a čo vás presvedčilo vyskúšať ich hnojivá?

L. Vozárová: V minulom roku sme boli pozvaní na akciu tejto spoločnosti, kde bolo predstavené celé portfólio hnojív, ktoré majú v ponuke. Zúčastnili sme sa aj prednášky, v ktorej bola názorne vysvetlená pridaná hodnota postupného uvoľňovania živín v hnojivách. V našom podniku sú dvere otvorené pre inovácie, preto sme sa rozhodli vyskúšať ich účinnosť a nakúpili sme tieto hnojivá vo väčšom množstve.

Sejba tvrdej pšenice, ktorá je už dlhé roky súčasťou osevného postupu v podniku. 

Ktoré hnojivá spoločnosti Fertilizer Slovakia s.r.o., ste použili a v akých plodinách?

D. Tóth: Ako regeneračné hnojenie pre pšenicu ozimnú tvrdú a repku ozimnú sme aplikovali hnojivo UNIKO. Dávka v prípade pšenice ozimnej bola 200 kg/ha a pri repke ozimnej 250 kg/ha. Hnojivo bolo aplikované plošne rozhodením do porastov. S hnojivom UNIKO sme spokojní, nakoľko toto dusíkaté hnojivo s vyšším obsahom síry je ideálne na dodanie rýchlo sa uvoľňujúceho dusíka pre rastliny po zime. Dostatočné množstvo síry zabezpečí lepšie využitie dusíka rastlinami a jeho zabudovanie do rastlín. Ako produkčné hnojenie pri pšenici ozimnej a repke ozimnej sme aplikovali hnojivo N-GOOO40, taktiež plošne rozhodením do porastov.  Toto hnojivo sme použili aj pri kukurici, slnečnici a ciroku. Pri pšenici a repke sme aplikovali hnojivo N-GOOO40 v dávke 200 kg/ha, v prípade kukurice bola aplikovaná dávka 300 kg/ha, pri slnečnici 200 kg/ha a v ciroku 100 kg/ha. V pšenici bolo použité hnojivo N-GOOO40 v rastovej fáze koniec odnožovania, v repke ozimnej v rastovej fáze listovej ružice, v kukurici bola dávka rozdelená na dve aplikácie. Prvá bola pri sejbe spolu s osivom pod pätu v množstve 100 kg/ha a druhá dávka v rastovej fáze 6.-7. listu v množstve 200 kg/ha pri plečkovaní. V prípade slnečnice sme hnojivo dodávali počas sejby v dávke 100 kg/ha a v rastovej fáze 4. páru pravých listov formou plečkovania taktiež v dávke 100 kg/ha. Pri ciroku bolo hnojivo aplikované plošne pred sejbou v dávke 100 kg/ha a následné zapracované do pôdy predsejbovým kompaktorom.

Ako sa prejavil účinok týchto hnojív počas vegetácie, čo sa týka vitality, farby listov a odolnosti voči stresu?

D. Tóth: Pri repke ozimnej bolo po aplikácii hnojív UNIKO a NGOOO40 po následných zrážkach a uvoľnení živín do pôdy vidieť, ako rastliny rovnomerne rástli a zachovali si prirodzenú sýtozelenú farbu pletív. Koreňový systém bol mohutný, stonky, listy a následne aj vegetatívne časti rastlín boli dobre založené a vyvinuté. Pri pšenici ozimnej bolo vidieť pevné, silné odnože, ktoré mali potenciál na založenie dobrej úrody. Koreňový systém pšenice bol mohutný, hustý a dobre zakorenený, čo dávalo predpoklad, že rastliny budú odolnejšie aj pri suchu, ktoré trápi našu pestovateľskú oblasť a región. Pri kukurici bolo najmä po druhom prihnojení formou plečkovania a následných zrážkach vidieť celkové zlepšenie vitality porastov. Rastliny boli mohutné s tmavozelenými listami, dobre zakorenené. Pri slnečnici sme sa rozhodli aplikovať dávku hnojiva taktiež delene. Vzhľadom na to, že dusík sa z tohto hnojiva uvoľňuje postupne, rastliny mali k nemu prístup od vzchádzania až po kvitnutie a mohli ukázať svoj potenciál pre dobrú úrodu. Pri ciroku bolo aplikované hnojivo jednorazovo pred sejbou, nakoľko cirok je na hnojenie najmenej náročná plodina. Počas vegetácie bol porast pekne zapojený, podarilo sa ho udržať bez burín. Rastliny boli mohutné a s veľmi dobre vyvinutým koreňovým systémom.

O mlieko kráv plemena jersey, ktoré chovajú v RDP Most pri Bratislave, je u zákazníkov veľký záujem.

Plánujete tieto hnojivá používať aj v ďalších sezónach?

L. Vozárová: Určite áno. Myslím si, že keď sa človek otvorí novým veciam, tak to má zmysel. To sa potvrdilo aj v prípade využitia hnojív spoločnosti Fertilizer Slovakia s.r.o. a v tomto trende, ktorý sme naštartovali, plánujeme pokračovať aj naďalej. Hlavný poznatok na základe našich skúseností je, že má zmysel inovácie skúšať a zavádzať ich do praxe.

EVA NOVÁKOVÁ

FOTO-AUTORKA

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.