Kompetencie orgánov kontroly potravín by sa mali upraviť

        Bratislava 20. októbra (TASR) - Zákonné kompetencie orgánov kontroly potravín by sa mali upraviť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2026.


        „Cieľom návrhu zákona je jednoznačne a transparentne definovať kompetencie orgánov úradnej kontroly potravín. Táto potreba vyplýva zo správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR z roku 2023 s názvom ‚Kontrola bezpečnosti potravín v SR‘, v ktorej NKÚ identifikoval existenciu tzv. šedých zón, teda prevádzok, ktoré sú síce podľa NKÚ riadne kontrolované, avšak aktuálne znenie zákona o potravinách vymedzuje kompetencie príslušných orgánov nedostatočne a nejasne,“ uviedol agrorezort v predkladacej správe.
        Doterajšie opatrenia na riešenie týchto nejasností realizované formou Dohody o spolupráci medzi Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR a Úradom verejného zdravotníctva SR podľa MPRV nemajú charakter trvalého a zákonom upraveného riešenia.
        „Navrhované právne ukotvenie kompetencií v rámci návrhu zákona prispeje k zabezpečeniu jednotného, efektívneho a bezproblémového výkonu kontrolných činností, zvýši právnu istotu a zároveň posilní dôveru verejnosti v systém úradnej kontroly potravín. Návrh zákona sa netýka pôsobnosti miestnej územnej samosprávy,“ dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Prehľad ochrany osobných údajov

Prehľad ochrany osobných údajov Tento web používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť tú najlepšiu možnú používateľskú skúsenosť. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webu sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.