27.03.2025 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konzumácia pasterizovaného mlieka pri SLAK nepredstavuje zdravotné riziko

        Bratislava 27. marca (TASR) - Konzumácia tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, a to ani v prípade, že pochádza od zvierat infikovaných vírusom slintačky a krívačky (SLAK). Výrobky z pasterizovaného mlieka, ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty z neho, taktiež podľa súčasných poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.


        Veterinári podčiarkli, že pasterizácia vedie k významnému zníženiu množstva vírusov v mlieku. „Podobné tepelné procesy sa používajú aj pri výrobe vyššie uvedených mliečnych výrobkov. Pri výrobe sušeného mlieka a dojčenských mliek sa používa tepelná inaktivácia, ktorá ešte viac znižuje prítomnosť vírusu. Teplota pasterizácie 72 stupňov Celzia počas 15 sekúnd zníži množstvo infekčného vírusu 10.000- až 100.000-krát,“ zdôraznila veterinárna a potravinová správa.
        ŠVPS však upozornila, že nepasterizované mlieko zvyšuje riziko nákazy slintačkou a krívačkou. „Celkovo doterajšie vedecké poznatky naznačujú, že k ochoreniu u človeka dochádza len v individuálnych prípadoch a len pri veľmi vysokom príjme vírusu prostredníctvom intenzívneho, priameho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo opakovanej konzumácii silne kontaminovaného, nepasterizovaného mlieka,“ informovali veterinári.
        Doteraz podľa ŠVPS neboli zaznamenané prípady infekcie ľudí z pasterizovaného mlieka alebo tepelných produktov. „Ľudská infekcia vírusom slintačky a krívačky je veľmi zriedkavá a viaže sa najmä na priamy kontakt s infikovanými zvieratami. Minimálna infekčná dávka pre ľudí nie je známa,“ dodala veterinárna správa.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down