17.01.2017 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kritika aj konštruktívne návrhy

Nedávno skončený rok hodnotili aj členovia Potravinárskej komory Slovenska (PKS). A bilancia veru nevyznela príliš lichotivo, lebo podľa potravinárov rok 2016 pre nich nebol priaznivý. Roľnícke noviny o tom informovala Jarmila Halgašová, riaditeľka PKS.

BRATISLAVA. Potravinári upozorňujú na dlhodobé podfinancovanie ich odvetvia, ktoré sa prejavuje v jeho klesajúcej konkurencieschopnosti. Podľa ich mienky to dokumentuje aj prehlbujúce sa pasívne saldo v obchode s potravinami, ktoré sa podľa údajov, uvádzaných PKS, v roku 2016 priblížilo k rekordnej hranici 1,5 miliardy eur.

„Naše potravinárstvo nielenže vykazuje klesajúcu konkurencieschopnosť, ale vo viacerých ukazovateľoch sa ocitlo na chvoste štatistík spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie. Podiel na tom má aj spôsob, akým vláda naložila s kľúčovým zdrojom podpory potravinárskeho priemyslu – s dotáciami z Programu rozvoja vidieka SR,“ konštatoval Daniel Poturnay, prezident PKS.

Uviedol, že ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2016 bolo z Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014 až 2020 „zazmluvnených“ viac ako 90 percent z disponibilných finančných prostriedkov, určených na celé obdobie, čo nepriaznivo ovplyvní nielen potravinárov, ale aj poľnohospodárov.

D. Poturnay však za vážne označil aj otázky, týkajúce sa transparentnosti rozdeľovania týchto prostriedkov.

Nie všetko však vidia potravinári v negatívnych odtieňoch. Za pozitívne PKS považuje zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny, ku ktorému došlo prvého januára 2016. Tento krok bol podľa PKS v prospech spotrebiteľa, vytvoril sa ním aj priestor pre rast odbytu domácich potravín, a znamenal aj zníženie tzv. nákupnej turistiky.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down