Technologická kvalita potravinárskej pšenice požadovaná spracovateľským priemyslom závisí predovšetkým od genetického potenciálu danej odrody. Vonkajšie vplyvy, ako je napríklad počasie, agrotechnické postupy, sa významne podieľajú na technologickej kvalite potravinárskej pšenice a môžu potlačiť alebo naopak zosilniť geneticky determinovaný potenciál pekárenských odrôd pšenice.
Ako sa charakter počasia prejavil na kvalite potravinárskej pšenice na Slovensku a akú kvalitu tohtoročnej úrody dosahovali najčastejšie pestované odrody? Odpoveď na túto otázku môžeme dať vďaka každoročnému monitorovaniu kvality pšenice dopestovanej v Slovenskej republike, ktorý sa vykonáva v Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre - Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch.
Priebeh počasia počas vegetácie
Počasie počas jesenného obdobia bolo nadpriemerne teplé s dostatkom atmosférických zrážok. Priebeh počasia bol vzhľadom na založenie a počiatočný vývoj porastov ozimných plodín priaznivý. Zima 2014/2015 patrila z hľadiska priemernej teploty vzduchu k piatim najteplejším od začiatku 20. storočia. Vyznačovala sa skôr náhlymi zmenami a vysokými krátkodobými nárazovými úhrnmi zrážok, pričom väčšina z nich bola vo forme snehu. Počasie počas zimného obdobia bolo značne premenlivé, nielen z teplotného hľadiska, ale aj z hľadiska atmosférických zrážok. Mesiace apríl a máj boli pomerne premenlivé. Výrazné oteplenia boli striedané chladným počasím, pričom veľké teplotné kontrasty boli zaznamenané nielen v čase, ale aj v priestore v rámci Slovenska. Koncom apríla bol na celom území Slovenska s výnimkou Oravy a Kysúc, zaznamenaný výrazný nedostatok vlahy, pričom najhoršia situácia bola na juhovýchodnom Slovensku. V porovnaní s dlhodobým priemerom sa máj javí na väčšine územia Slovenska ako zrážkovo normálny mesiac, avšak v oblastiach s nízkymi úhrnmi (predovšetkým Záhorská nížina a juh Východoslovenskej nížiny), ako suchý až veľmi suchý. Prvý letný mesiac jún začal výrazne teplým a suchým počasím, ktoré pretrvávalo počas prvej polovice júna. Na začiatku druhej polovice mesiaca nastalo ochladenie, ktoré bolo sprevádzané aj zrážkovou činnosťou a búrkami. Začiatok júla bol v znamení tropických horúčav. Atmosférických zrážok sa počas prvej aj druhej júlovej dekády vyskytlo pomerne málo, v oblasti západného a juhovýchodného Slovenska dosiahli úhrny menej ako 10 milimetrov. Vzhľadom na suché júlové počasie, žatva pšenice na Slovensku prebehla pomerne rýchlo.
Kvalita pšenice podľa krajov SR
V roku 2015 v rámci celej SR bolo analyzovaných 228 vzoriek pšenice zo 101 odberových miest (získané od poľnohospodárskych a roľníckych družstiev a zo skúšobných staníc ÚKSUP-u).
U sledovaných vzoriek boli stanovované parametre technologickej kvality podľa STN 46 1100-2. Zrno potravinárskej pšenice letnej (2003), triedy kvality A, čo zodpovedá minimálnym požiadavkám kvality pre pekárske účely, konkrétne objemová hmotnosť (minimálna hodnota 760 g.l-1), obsah dusíkatých látok Nx5,7 (minimálne 11,5 percenta), obsah mokrého lepku v sušine (minimálne 25 percent), sedimentačný index, Zelenyho test (minimálne 25 mililitrov), číslo poklesu (minimálne 220 s) a mimo STN bola hodnotená kvalita lepku na základe hodnoty gluten indexu (minimálna odporúčaná hodnota pre kvalitný lepok pre pekárske účely je 70).
V rámci celej SR dosiahla úroda pšenice v roku 2015 triedu kvality A (tabuľka 1). Mierne rizikovým parametrom v roku 2015, tak ako i v predchádzajúcom roku, bol obsah mokrého lepku (tabuľka 2), kedy triedu kvality A dosiahlo v tomto parametri najmenší podiel všetkých hodnotených vzoriek (62,1 percenta). Mierne problematickým parametrom v roku 2015 bol obdobne i obsah dusíkatých látok (66,7 percenta). Pšenice pri obidvoch spomínaných parametroch dosahujú priemerne nižšie hodnoty a to predovšetkým tie, ktoré boli pozberané v Žilinskom a Prešovskom kraji. Takisto v Žilinskom kraji žiadna z analyzovaných vzoriek nezodpovedala triede kvality A a v Prešovskom kraji triede kvality A vyhovelo iba 27,3 percenta vzoriek (tabuľka 1). V Banskobystrickom a Bratislavskom kraji triede kvality A nevyhoveli vzorky podľa priemerných hodnôt pre nízky obsah mokrého lepku. Celkovo v Banskobystrickom kraji triedu kvality A dosiahlo 40 percent analyzovaných vzoriek a v Bratislavskom kraji to bolo 46,2 percenta. Najvyššia kvalita pšenice podľa priemerných hodnôt jednotlivých parametrov bola dosiahnutá v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji (trieda E). V Košickom kraji triede kvality A zodpovedalo 84,6 percenta analyzovaných vzoriek. V porovnaní s predchádzajúcim rokom, najmenej problematickým parametrom bola objemová hmotnosť a číslo poklesu, kedy priemerne vo všetkých krajoch splnili požiadavku STN. Pri objemovej hmotnosti zo všetkých analyzovaných vzoriek dosiahlo minimálnu hodnotu 760 g/l 97,8 percenta vzoriek a minimálnu hodnotu čísla poklesu 220 sekúnd dosiahlo 96 percent analyzovaných vzoriek. V dôsledku optimálnych podmienok pri žatve (sucho, teplo) boli hodnoty čísla poklesu vysoké. Za dobrú objemovú hmotnosť zrna s najväčšou pravdepodobnosťou vďačíme zrážkam, ktoré prišli na väčšine územia v druhej polovici júna v období mliečnej zrelosti pšenice, aj keď nasledovalo potom až do žatvy veľmi teplé a suché počasie. Výška úrody podľa predbežných výsledkov Štatistického úradu bola takmer na rovnakej úrovni ako v roku 2014 a keďže je dosiahnutá úroda v negatívnej korelácii s obsahom bielkovín, možno tento fakt považovať za dôvod, prečo obsah dusíkatých látok a mokrého lepku boli i v tomto roku rizikovými parametrami.
Tabuľka 1. Priemerné hodnoty kvalitatívnych parametrov pšenice v SR a v krajoch SR, 2015
Kraj (počet vzoriek) |
Obje- mová hmotnosť (g.l-1) |
N-látky x 5,7 (%) |
Mokrý lepok v sušine (%) |
Gluten index |
Číslo poklesu (s) |
Sedimen- tačný index (ml) |
Trieda kvality |
Vzorky triedy A (%) |
BA (13) |
816 |
11,6 |
24,7 |
84 |
338 |
44 |
N |
46,2 |
TT (44) |
811 |
13,1 |
29,3 |
67 |
343 |
46 |
E |
72,0 |
NR (56) |
820 |
12,6 |
28,0 |
72 |
329 |
46 |
E |
57,1 |
TN (32) |
819 |
12,3 |
27,6 |
73 |
341 |
46 |
A |
65,6 |
ZA (10) |
760 |
9,6 |
16,4 |
95 |
322 |
26 |
N |
0,0 |
BB (25) |
799 |
11,5 |
23,5 |
87 |
315 |
38 |
N |
40,0 |
PO (22) |
806 |
11,1 |
22,4 |
93 |
328 |
40 |
N |
27,3 |
KS (26) |
806 |
13,8 |
31,2 |
79 |
349 |
58 |
E |
84,6 |
SR-priemer |
810 |
12,3 |
26,8 |
78 |
334 |
45 |
A |
56,4 |
SR-minimum |
703 |
8,7 |
11,0 |
10 |
69 |
12 |
- |
- |
SR-maximum |
855 |
16,6 |
40,0 |
100 |
447 |
71 |
- |
- |
E - elitná trieda kvality, A - štandardná trieda kvality, N - nedosahuje pekárenskú kvalitu
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.