Technologická kvalita potravinárskej pšenice požadovaná spracovateľským priemyslom závisí predovšetkým od genetického potenciálu danej odrody. Vonkajšie vplyvy, ako je napríklad počasie, agrotechnické postupy, sa významne podieľajú na technologickej kvalite potravinárskej pšenice a môžu potlačiť alebo naopak zosilniť geneticky determinovaný potenciál pekárenských odrôd pšenice.
Ako sa charakter počasia prejavil na kvalite potravinárskej pšenice na Slovensku a akú kvalitu tohtoročnej úrody dosahovali najčastejšie pestované odrody? Odpoveď na túto otázku môžeme dať vďaka každoročnému monitorovaniu kvality pšenice dopestovanej v Slovenskej republike, ktorý sa vykonáva v Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre - Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch.
Priebeh počasia počas vegetácie
Počasie počas jesenného obdobia bolo nadpriemerne teplé s dostatkom atmosférických zrážok. Priebeh počasia bol vzhľadom na založenie a počiatočný vývoj porastov ozimných plodín priaznivý. Zima 2014/2015 patrila z hľadiska priemernej teploty vzduchu k piatim najteplejším od začiatku 20. storočia. Vyznačovala sa skôr náhlymi zmenami a vysokými krátkodobými nárazovými úhrnmi zrážok, pričom väčšina z nich bola vo forme snehu. Počasie počas zimného obdobia bolo značne premenlivé, nielen z teplotného hľadiska, ale aj z hľadiska atmosférických zrážok. Mesiace apríl a máj boli pomerne premenlivé. Výrazné oteplenia boli striedané chladným počasím, pričom veľké teplotné kontrasty boli zaznamenané nielen v čase, ale aj v priestore v rámci Slovenska. Koncom apríla bol na celom území Slovenska s výnimkou Oravy a Kysúc, zaznamenaný výrazný nedostatok vlahy, pričom najhoršia situácia bola na juhovýchodnom Slovensku. V porovnaní s dlhodobým priemerom sa máj javí na väčšine územia Slovenska ako zrážkovo normálny mesiac, avšak v oblastiach s nízkymi úhrnmi (predovšetkým Záhorská nížina a juh Východoslovenskej nížiny), ako suchý až veľmi suchý. Prvý letný mesiac jún začal výrazne teplým a suchým počasím, ktoré pretrvávalo počas prvej polovice júna. Na začiatku druhej polovice mesiaca nastalo ochladenie, ktoré bolo sprevádzané aj zrážkovou činnosťou a búrkami. Začiatok júla bol v znamení tropických horúčav. Atmosférických zrážok sa počas prvej aj druhej júlovej dekády vyskytlo pomerne málo, v oblasti západného a juhovýchodného Slovenska dosiahli úhrny menej ako 10 milimetrov. Vzhľadom na suché júlové počasie, žatva pšenice na Slovensku prebehla pomerne rýchlo.
Kvalita pšenice podľa krajov SR
V roku 2015 v rámci celej SR bolo analyzovaných 228 vzoriek pšenice zo 101 odberových miest (získané od poľnohospodárskych a roľníckych družstiev a zo skúšobných staníc ÚKSUP-u).
U sledovaných vzoriek boli stanovované parametre technologickej kvality podľa STN 46 1100-2. Zrno potravinárskej pšenice letnej (2003), triedy kvality A, čo zodpovedá minimálnym požiadavkám kvality pre pekárske účely, konkrétne objemová hmotnosť (minimálna hodnota 760 g.l-1), obsah dusíkatých látok Nx5,7 (minimálne 11,5 percenta), obsah mokrého lepku v sušine (minimálne 25 percent), sedimentačný index, Zelenyho test (minimálne 25 mililitrov), číslo poklesu (minimálne 220 s) a mimo STN bola hodnotená kvalita lepku na základe hodnoty gluten indexu (minimálna odporúčaná hodnota pre kvalitný lepok pre pekárske účely je 70).
V rámci celej SR dosiahla úroda pšenice v roku 2015 triedu kvality A (tabuľka 1). Mierne rizikovým parametrom v roku 2015, tak ako i v predchádzajúcom roku, bol obsah mokrého lepku (tabuľka 2), kedy triedu kvality A dosiahlo v tomto parametri najmenší podiel všetkých hodnotených vzoriek (62,1 percenta). Mierne problematickým parametrom v roku 2015 bol obdobne i obsah dusíkatých látok (66,7 percenta). Pšenice pri obidvoch spomínaných parametroch dosahujú priemerne nižšie hodnoty a to predovšetkým tie, ktoré boli pozberané v Žilinskom a Prešovskom kraji. Takisto v Žilinskom kraji žiadna z analyzovaných vzoriek nezodpovedala triede kvality A a v Prešovskom kraji triede kvality A vyhovelo iba 27,3 percenta vzoriek (tabuľka 1). V Banskobystrickom a Bratislavskom kraji triede kvality A nevyhoveli vzorky podľa priemerných hodnôt pre nízky obsah mokrého lepku. Celkovo v Banskobystrickom kraji triedu kvality A dosiahlo 40 percent analyzovaných vzoriek a v Bratislavskom kraji to bolo 46,2 percenta. Najvyššia kvalita pšenice podľa priemerných hodnôt jednotlivých parametrov bola dosiahnutá v Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji (trieda E). V Košickom kraji triede kvality A zodpovedalo 84,6 percenta analyzovaných vzoriek. V porovnaní s predchádzajúcim rokom, najmenej problematickým parametrom bola objemová hmotnosť a číslo poklesu, kedy priemerne vo všetkých krajoch splnili požiadavku STN. Pri objemovej hmotnosti zo všetkých analyzovaných vzoriek dosiahlo minimálnu hodnotu 760 g/l 97,8 percenta vzoriek a minimálnu hodnotu čísla poklesu 220 sekúnd dosiahlo 96 percent analyzovaných vzoriek. V dôsledku optimálnych podmienok pri žatve (sucho, teplo) boli hodnoty čísla poklesu vysoké. Za dobrú objemovú hmotnosť zrna s najväčšou pravdepodobnosťou vďačíme zrážkam, ktoré prišli na väčšine územia v druhej polovici júna v období mliečnej zrelosti pšenice, aj keď nasledovalo potom až do žatvy veľmi teplé a suché počasie. Výška úrody podľa predbežných výsledkov Štatistického úradu bola takmer na rovnakej úrovni ako v roku 2014 a keďže je dosiahnutá úroda v negatívnej korelácii s obsahom bielkovín, možno tento fakt považovať za dôvod, prečo obsah dusíkatých látok a mokrého lepku boli i v tomto roku rizikovými parametrami.
Tabuľka 1. Priemerné hodnoty kvalitatívnych parametrov pšenice v SR a v krajoch SR, 2015
Kraj
(počet vzoriek)
|
Obje-
mová hmotnosť (g.l-1)
|
N-látky x 5,7 (%)
|
Mokrý lepok v sušine (%)
|
Gluten index
|
Číslo poklesu (s)
|
Sedimen-
tačný index
(ml)
|
Trieda kvality
|
Vzorky triedy A (%)
|
BA (13) |
816
|
11,6
|
24,7
|
84
|
338
|
44
|
N
|
46,2
|
TT (44) |
811
|
13,1
|
29,3
|
67
|
343
|
46
|
E
|
72,0
|
NR (56) |
820
|
12,6
|
28,0
|
72
|
329
|
46
|
E
|
57,1
|
TN (32) |
819
|
12,3
|
27,6
|
73
|
341
|
46
|
A
|
65,6
|
ZA (10) |
760
|
9,6
|
16,4
|
95
|
322
|
26
|
N
|
0,0
|
BB (25) |
799
|
11,5
|
23,5
|
87
|
315
|
38
|
N
|
40,0
|
PO (22) |
806
|
11,1
|
22,4
|
93
|
328
|
40
|
N
|
27,3
|
KS (26) |
806
|
13,8
|
31,2
|
79
|
349
|
58
|
E
|
84,6
|
SR-priemer
|
810
|
12,3
|
26,8
|
78
|
334
|
45
|
A
|
56,4
|
SR-minimum
|
703
|
8,7
|
11,0
|
10
|
69
|
12
|
-
|
-
|
SR-maximum
|
855
|
16,6
|
40,0
|
100
|
447
|
71
|
-
|
-
|
E - elitná trieda kvality, A - štandardná trieda kvality, N - nedosahuje pekárenskú kvalitu
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.