Talianske poľnohospodárstvo zaznamenalo v roku 2024 pozitívny trend, čím potvrdilo svoju kľúčovú úlohu v rámci európskeho agrárneho sektora. Podľa najnovších údajov sa v Taliansku predpokladá nárast objemu poľnohospodárskej výroby o 1,4 percenta, zatiaľ čo hrubá pridaná hodnota vzrastie až o 3,5 percenta, čím sa Taliansko zaraďuje na prvé miesto v EÚ 27 podľa výšky pridanej hodnoty v poľnohospodárstve. Rast je obzvlášť výrazný v sektore rastlinnej výroby s nárastom o 1,5 percenta ako aj v živočíšnom sektore o 0,6 percenta.
V porovnaní s priemerom EÚ, kde sa predpokladá mierny rast výroby (+0,5 percenta) a hrubej pridanej hodnoty (+0,2 percenta), sa Taliansko profiluje ako vedúca krajina v európskom poľnohospodárstve, čím preukazuje svoju odolnosť a kapacitu na rast aj v náročných časoch.
Tieto údaje potvrdzujú strategický význam talianskeho poľnohospodárstva a jeho potenciál naďalej viesť v inováciách, v udržateľnosti a v kvalite výroby na európskej a aj na globálnej úrovni.
Čerstvosť a tradícia
V Taliansku má kvalita potravín zásadný význam s osobitným dôrazom na ochranu poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov s označeniami DOP, IGP a STG. Bezpečnosť potravín predstavuje základnú požiadavku, pričom kvalita potravín sa hodnotí aj na základe organoleptických vlastností, výživovej hodnoty, tradície a rešpektu voči životnému prostrediu.
Certifikácia kvality, či už povinná, ako sú nariadenie 178/2002 a hygienický balík, alebo dobrovoľná, ako je norma ISO 9001, zaručujú spotrebiteľom kvalitu a vystopovateľnosť produktov.
Označenia DOP, IGP a STG sú európske označenia kvality, ktoré slúžia na ochranu a na podporu tradičných poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov. Ich cieľom je garantovať spotrebiteľovi pôvod, kvalitu a spôsob výroby.
DOP (Denominazione di Origine Protetta – Chránené označenie pôvodu) znamená, že výrobok musí pochádzať z presne určenej geografickej oblasti a že všetky fázy výroby (pestovanie, spracovanie, balenie) sa musia uskutočniť v tomto regióne. IGP (Indicazione Geografica Protetta – Chránené zemepisné označenie) znamená, že postačuje, aby aspoň jedna fáza výroby (napríklad spracovanie alebo balenie) bola spätá s konkrétnou geografickou oblasťou. Suroviny nemusia nevyhnutne pochádzať z danej oblasti. Dôraz sa kladie skôr na spojenie výrobku s územím než na celý výrobný proces.
STG (Specialità Tradizionale Garantita – Zaručená tradičná špecialita) sa nevzťahuje na pôvod, ale na tradíciu a na receptúru výroby. Takto označený výrobok sa musí vyrábať tradičným spôsobom, no môže sa produkovať kdekoľvek.
Pre Talianov musí byť kvalitný potravinový výrobok predovšetkým bezpečný z hľadiska zdravia; v tom sa zhoduje väčšina spotrebiteľov. Keď však ide o to, čo presne robí výrobok „kvalitným“, v tom sa názory líšia.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)