Projekt Kvalita z našich regiónov je jediný reálny projekt na podporu slovenských výrobkov, na podporu zamestnanosti na Slovensku, na výchovu spotrebiteľa v tom smere, aby kupoval slovenské výrobky. Uviedol to prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Pavol Konštiak.
„Okrem Ministerstva hospodárstva SR, ktoré prevzalo nad projektom Kvalita z našich regiónov záštitu, žiaľ Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR odmietlo prevziať záštitu na týmto projektom. Je to na počudovanie, pretože jeho aktivity, a ani tejto, ani predchádzajúcej vlády SR, nesmerovali k tomu, aby malo podobné projekty na podporu slovenských výrobkov, slovenskej potreby a zamestnanosti," informoval P. Konštiak.
„Vieme, že pri podpore slovenských výrobkov jestvujú nejaké drobné problémy s EÚ. Ale keď sa chce cesta nájsť, tak sa nájde. Všetky vlády SR v minulosti nepodporovali a nepodporujú alebo nenašli správnu formu podpory slovenských výrobkov, predaja slovenskej výroby, výchovy spotrebiteľa," zdôraznil P. Konštiak.
Takýto stav je podľa neho na škodu veci, pretože napriek tomu sa peniaze daňových poplatníkov vyhadzujú na rôzne projekty, ktoré sú, žiaľ, bez úspechu a efektu. „Kvalita z našich regiónov je jediný reálny projekt, ktorý zaznamenáva úspech medzi spotrebiteľmi a reálne podporuje slovenskú výrobu, slovenské výrobky a zamestnanosť," dodal prezident ZOCR SR.
„Ministerstvo pôdohospodárstva je prekvapené vyjadrením prezidenta ZOCR SR Pavla Konštiaka. Jeho vyjadrenie je o to prekvapujúcejšie, že ZOCR SR vie, že na Slovensku už tradične funguje národný program Značka kvality SK," uviedol v reakcii riaditeľ Odboru komunikácie MPRV SR Peter Hajnala.
Značka kvality SK je podľa Hajnalu jediným označením, ktoré dnes spotrebiteľom skutočne garantuje, že kupujú slovenský výrobok s vysokou kvalitou a minimálne 75-percentným podielom domácich potravín. Na rozdiel od iných "značiek", ktoré označujú potraviny na komerčnej báze, teda za poplatok. Pri iných "značkách" nemá spotrebiteľ žiadnu garanciu, že kupuje naozaj slovenský výrobok. „Vieme o prípadoch, kedy boli značkou Kvalita z našich regiónov označené aj výrobky pochádzajúce z iných štátov," poznamenal.
Potraviny so Značkou kvality SK podľa neho prejdú pred jej udelením podrobnou analýzou, či spĺňajú stanovené kritériá – napríklad ich zloženie musí byť minimálne 75 percent zo slovenských surovín, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR (s výnimkou surovín z dovozu) a ich kvalitu a bezpečnosť kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Výskumný ústav potravinársky.
„V súčasnosti má Značku kvality SK už viac ako 500 výrobkov od 78 slovenských výrobcov. Výrobcovia, ktorí požiadajú o Značku kvality SK, nemusia za jej vydanie platiť ani cent, na rozdiel od projektu Kvalita z našich regiónov. Vyjadrenie pána Konštiaka preto považujeme za zavádzajúce," dodal P. Hajnala. (tasr)