09.12.2024 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitné osivo – predpoklad dobrej úrody

Kvalitné osivo s vysokou biologickou a semenárskou hodnotou jednoznačne prispieva k rentabilite pestovania danej odrody a je základným predpokladom dobrej úrody a jej kvality. Pri mnohých plodinách predstavujú náklady na osivo značne vysoký podiel na celkových variabilných nákladoch pestovania. Preto by sme mali vysievať len také osivá, ktoré umožnia založiť kompletný vitálny porast s predpokladom dobrej úrody a jej kvality. Kvalita osiva je ovplyvnená tromi základnými faktormi - lokalitou, ročníkom a odrodou. 
Medzi ďalšie faktory, dôležité pre kvalitu osiva, patrí dodržanie osivárskej agrotechniky, správne vykonaný zber, pozberové ošetrenie a úprava osiva. Výroba osiva je komplex výrobných činností zahŕňajúcich organizáciu a postupy udržiavacieho šľachtenia, množenia, zberu a ošetrenia osiva. Semenárstvo tiež zaisťuje systém obmeny a kontroly pravosti a kvality osív.
Vplyv lokálnych podmienok

V minulosti sa kvalitné osivo získavalo z najlepších porastov. Neskôr sa začala využívať cielená selekcia najlepších rastlín. S nárastom potreby na biologicky hodnotné osivá vznikli špecializované šľachtiteľské stanice a osivárske podniky, ktorých cieľom je udržiavanie a tvorba výkonných odrôd kultúrnych rastlín. Pôvod (proveniencia) osiva, čiže lokalita, v ktorej je daná odroda vyšľachtená, výraznou mierou pôsobí na to, či bude daná odroda spĺňať produkčné parametre v pestovateľských oblastiach, pre ktoré je určená. Z toho vyplýva že je veľmi dôležité vybrať vhodné pôdno-klimatické podmienky, kde budú pestované množiteľské porasty. Preto má stále význam domáce šľachtenie a výroba osiva v našich podmienkach. Nové odrody sú tak už pri svojej tvorbe adaptované na lokálne podmienky. Jednoznačne platí, že najlepšie a najstabilnejšie výsledky dávajú odrody vyšľachtené, alebo dlhodobo skúšané tam, kde sa budú pestovať.

Faktory prostredia

Kvalitu osív ovplyvňuje celý rad faktorov, medzi ktoré patria prírodné podmienky, celková pestovateľská technológia, ako aj pozberové manipulácie, úprava a skladovanie osív. Na kvalite osív sa teda podieľa množiteľ, upravovateľ aj distribútor osív. Miesto pre množiteľský porast musí byť vybraté z ohľadom na viaceré faktory, ktoré môžu ovplyvniť jeho budúcu kvalitu. Jeden z najdôležitejších je nebezpečenstvo prenosu škodlivých patogénov (chorôb a škodcov). Tiež treba zohľadniť sled plodín na pozemku pestovaných v minulosti. Najväčším problémom je nebezpečenstvo výmrvu predplodín (hlavne repky) a pôdna zásoba semien burín. Pri vetrom opelivých druhoch je treba rešpektovať izolačné vzdialenosti, vhodnú expozíciu pozemku a prevládajúce prúdenie vzduchu. Pri analýze pôdnych podmienok okrem bonity pôdy, hodnotíme i vlhkostné pomery, pôdnu reakciu a zásobu živín.

Množiteľské porasty vyžadujú kvalitnú agrotechniku, správne ošetrovanie počas vegetácie i účinné zásahy v ochrane rastlín. Po úspešnom pestovaní a kvalitnom zbere množiteľského porastu nasleduje čo najrýchlejšie spracovanie a úprava osiva. Akosť osiva ovplyvňuje i záverečná fáza úprav osiva ako je morenie, inkrustácia či obaľovanie. Parametre kvality ovplyvňuje i spôsob skladovania a samotná distribúcia. Udržanie kvality osiva je potom ďalej v rukách pestovateľa.

Klíčivosť osiva, poľná vzchádzavosť

Biologické vlastnosti osiva sú vyjadrované percentom klíčivosti. Klíčivosť je kritériom pre certifikáciu osív. Zároveň predstavuje dôležitú hodnotu pre stanovenie optimálneho výsevku. Odpoveďou na nižšiu klíčivosť partie osiva je zvýšenie výsevku, aby bol zachovaný optimálny počet rastlín na jednotke plochy.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down