17.05.2024 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

LG odrody jačmeňa ozimného, prečo pestovať jačmeň jarný z výsevu na jeseň

„Dôvodov prečo pestovať jačmeň jarný z výsevu na jeseň je viacero. Lepšie využíva zimnú vlahu. Z jesenného výsevu poskytne o jednu až dve tony na hektár vyššiu úrodu ako z výsevu na jar. Jačmeň jarný z výsevu na jeseň nie je až v takej miere vystavený stresu zo sucha a vysokých teplôt. Je to možnosť pre tých pestovateľov, ktorí sú konfrontovaní s nerovnomerným rozložením zrážok a obdobiami sucha a tepla, čo neprospieva jarnému sladovníckemu jačmeňu."

Uviedol Ing. Martin Štrba, zástupca spoločnosti Limagrain pre Slovenskú republiku, počas odborného seminára v apríli v Mojmírovciach. 

So skúsenosťami s pestovaním jačmeňa jarného z výsevu na jeseň sa podelil Ing. Ján Poduška, zo spoločnosti AGROMARKT Nýrovce, hospodáriacej v okrese Levice na tisíc hektároch ornej pôdy. V rámci rastlinnej výroby sa venujú pestovaniu obilnín, olejnín, cukrovej repy, výrobe a distribúcii osív jačmeňa, pšenice a osivovej kukurice. Taktiež pestovaniu lahôdkovej kukurici a hrášku na zeleno. V roku 2021 sa na základe výsledkov z vlastných maloparcelkových pokusov rozhodli pestovať jačmeň jarný z výsevu na jeseň na väčšej komerčnej ploche. Podľa J. Podušku nie všetky plodiny sú vhodné ako predplodiny pre jačmeň jarný vysievaný na jeseň: „Potrebujete dostatočne včas spracovať pôdu a pripraviť vhodné podmienky na výsev jačmeňa. Inak sú predplodiny totožné ako pre ozimnú pšenicu.“ V príprave pôdy na jeseň uplatňujú bezorbovú technológiu, hĺbkovými kypričmi. Základné hnojenie je s NPK (15:15:15) v dávke 300 kg na hektár. So sejbou začínajú koncom septembra, najskôr s jačmeňom ozimným, následne sejú pšenicu ozimnú a posledný jačmeň jarný. V podniku majú zaužívané morenie osiva Systivou. Pri sejbe jačmeňa na jar môžu vďaka uvedenému moreniu vynechať fungicídne ošetrenie listov, ošetrujú až klasy. Pri ozimnom jačmeni a jačmeni jarnom siatom na jeseň aplikujú fungicídy na ochranu listov aj klasov. Okrem dosahovania vyšších a istejších úrod za výhodu pestovania jačmeňa jarného z výsevu na jeseň považujú rozloženie zberových prác. Po zbere je jačmeň väčšinou odvážaný hneď do sladovne, vďaka čomu podniku odpadajú starosti s pozberovou úpravou. Ako uviedol J. Poduška – zrno jačmeňa jarného z výsevu na jeseň má menší podiel problematických partií pre úpravu na sitách.

Záujem sladovní neutícha

„Slovensko je v rámci EÚ v exporte sladu na šiestej pozícii. Až 82 percent sladu vyrobeného na Slovensku je vyvážaných do zahraničia, v porovnaní s predchádzajúcim rokom v o niečo nižšom objeme, čo súviselo s inými faktormi, ktoré v Európe prevládli,“ povedal v úvode Ing. Marián Šternócky, manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne, ktorá je s 37 percentným podielom najväčším spracovateľom sladovníckeho jačmeňa a výrobcom sladu na slovenskom trhu. 

V roku 2023 bolo na Slovensku vyrobených takmer 275 tisíc ton sladu, k čomu bolo potrebných 340 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa. „Z hľadiska predbežných plánov a odhadov sa ukazuje návrat k pôvodným spracovateľským kapacitám a vo výrobe by sme sa mali dostať na 95 percent našich celkových kapacít,“ dodal M. Šternócky. Skonštatoval tiež, že situácia v pestovaní jačmeňa sa za posledných desať rokov výrazne zmenila, dnes je jačmeň na Slovensku pestovaný hlavne pre sladovnícke účely. V roku 2023 pestovateľské plochy jačmeňa narástli o 4,6 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom, t. j. na 114 tisíc hektárov, čo ako spracovatelia hodnotia pozitívne.

Rôznorodá kvalita

Podľa M. Šternóckeho bola kvalita jačmeňa z úrody v roku 2023 veľmi rôznorodá. Časť produkcie musela byť intenzívnejšie pozberovo upravovaná, a boli aj také jačmene, ktoré pre spracovanie v sladovni neboli použiteľné. V prípade jarného jačmeňa vysiateho na jeseň 2022 - kvalitu výslednej produkcie opäť ovplyvnil priebeh počasia, dozrievanie aj predĺžená žatva ovplyvnená zrážkami. V prípade jačmeňa jarného siateho na jar boli obsahy dusíkatých látok v zrne síce hraničné, ale sladovnícky ešte akceptovateľné.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down