Jednou z tém medzinárodnej odbornej konferencie – „Ako prežiť mliečnu krízu“, ktorá sa uskutočnila 19. októbra v Nitre, bola problematika dopadu manažmentu výroby siláží na ekonomiku výroby mlieka.
"Ak chceme hovoriť o kvalite kukuričnej siláže, určite na prvom mieste stojí genetický potenciál rastlín. Ten sa uplatní v takej miere, nakoľko budú vhodné podmienky pre jeho manifestáciu, akými sú: správna agrotechnika, výživa a ochrana, termín zberu, zberová technológia - dĺžka rezanky a narušenie zrna, vlastný silážny manažment, typ a dĺžka fermentácie a jej cielené usmerňovanie. Toto sú všetko faktory, ktoré limitujú kvalitu kukuričnej siláže. A konečný efekt v produkcii mlieka je ešte neodmysliteľne podmienený aj správnym použitím vo výžive kráv," povedal na úvod MVDr. Tomáš Mitrík, PhD. zo spoločnosti Feed Lab.
Obsah sušiny
Na obsah sušiny zberanej kukurice majú vplyv aktuálne podmienky prostredia, v ktorých rastie ale aj špecifické charakteristiky a vplyvy jednotlivých sezón. Pri vyhodnocovaní obsahu sušiny v porastoch zelených kukuríc T. Mitrík považuje za veľmi dôležitý moment aj správnu interpretáciu výsledkov: „V laboratóriu nameraný obsah sušiny je potrebné korigovať podľa aktuálnych podmienok smerom dole o 2 až 3 percentá, pretože vzorky sú v laboratóriu analyzované s časovým odstupom a počas prepravy dochádza k odparovaniu vody. Nesmieme zabúdať ani na to, že vzorky zvyčajne nezahrňujú proporcionálny podiel veľmi mladých odnoží a tiež rastovo zaostalých rastlín, ktoré majú nižší obsah sušiny. Snaha dosiahnuť vysoký resp. až maximálny obsah sušiny je spätá s očakávaním vyššej koncentrácie energie v krmive.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.