Škandál s konským mäsom, ktoré sa - súc deklarované ako hovädzie - pridávalo do mäsových výrobkov, a tie zaplavili viac ako 20 krajín Európy, je príležitosťou na to, aby sa šance chopili domáci producenti, a aby spotrebiteľovi ponúkli kvalitné a zdravotne nezávadné slovenské potravinárske výrobky.
BRATISLAVA. V podstate sa na tom zhodli súčasný minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a jeho predchodca Zsolt Simon, keď sa pred pár dňami stretli v dueli pred obrazovkami verejnoprávnej televízie RTVS. "Slovenská republika disponuje jedným z najlepších kontrolných systémov, zameraných na kvalitu a „vystopovateľnosť“ potravín", uviedol Ľ. Jahnátek. Zároveň dodal, že tak ako predchádzajúce potravinové škandály, aj tento najčerstvejší je príležitosťou nielen pre výrobcov potravín na Slovensku, ale aj pre "obchodné reťazce, ktoré pôsobia v našej krajine, keďže práve cez ich kanály sa k zákazníkovi distribuuje až 85 percent zo všetkých potravín". Zsolt Simon v danej súvislosti pripomenul, že nestačí mať len kvalitný kontrolný systém, ale treba mať naporúdzi aj dostatok výrobkov. A práve to je náš súčasný problém, keďže podľa jeho slov sa výroba potravín na Slovensku stále "prepadá". A podľa jeho kvalifikovaného odhadu dosahuje zastúpenie výrobkov domácej proveniencie na pultoch slovenských obchodov v súčasnosti asi len 50-percent. Je to okrem iného aj preto, lebo domáca prvovýroba už má problém vyprodukovať dostatok poľnohospodárskych surovín. A ak ich aj vyprodukuje, potom ich zväčša vyvážame do Rakúska, ale najnovšie vo veľkom napríklad hovädzí dobytok aj do Poľska, a odtiaľ potom dovážame hotové potravinárske výrobky. V nie jednom prípade nám na ten ktorý druh chýbajú aj príslušné spracovateľské kapacity. Potom sa niet čo čudovať, že v zahranično-obchodnej výmene s agropotravinárskymi komoditami dosahujeme pasívne saldo. Rekordný bol v tomto ohľade podľa slov Zs. Simona rok 2010, kedy pasívne saldo dosiahlo približne jednu miliardu eur. Minister Ľ. Jahnátek spotrebiteľom odporúča, aby kupovali slovenské potraviny, lebo podľa jeho slov sú "bezpečné, po zdravotnej stránke sú úplne v poriadku, a obsah potraviny zodpovedá tomu, čo je uvedené na etikete".
BOHUMIL URBÁNIK, Roľnícke noviny č. 10/2013