Sneti prenosné osivom je možné účinne riešiť iba morením osiva. Účinné látky sa menia a s nimi aj účinok na jednotlivé sneti, prípadne plesne.
Signalizačná správa
Prašná sneť pšeničná (Ustilago tritici)
V poraste je jasne viditeľná už pred klasením a to žltohnedým sfarbením zástavového listu, ale najviditeľnejšia je hneď po vyklasení. Choré rastliny klasia skôr a celý klas okrem vretienka je premenený na čierne chlamydospóry, ktoré praskajú a uvoľňujú spóry do okolia. Infikujú otvorené kvietky, klíčia a prenikajú do zrna. V štádiu mycélia pretrvajú v zrne až do ďalšej sejby. Po sejbe do vlhkej pôdy mycélium prerastá k vegetačnému vrcholu a do jednotlivých kláskov, ktoré mení na masu chlamydospór. Cyklus pokračuje. Významným bojom proti šíreniu prašnej sneti je uznávacie pokračovanie s dodržaním izolačnej vzdialenosti od produkčných plôch a zamietnutie napadnutých porastov. Napáda pšenicu a v malej miere raž. Morenie osiva drží výskyt patogéna pod 10 percent. Konkrétne proti prašnej sneti pšeničnej je autorizovaný trojzložkový prípravok s obsahom difenoconazole+fludioxonil+tebuconazole - účinkuje aj proti septoriózam a fuzariózam. K dispozícii je taktiež dvojzložkový prípravok s obsahom účinných látok prochloraz + tebuconazole alebo prothioconazole + tebuconazole a účinná látka difenoconazole a kombinácia fludioxonil + tebuconazole, alebo účinná látka sedaxane v kombinácii s fludioxonil a fludioxonil + sedaxane + triticonazole, alebo difenoconazole + fludioxonil + sedaxane. Najnovšia je kombinácia účinných látok prochloraz+ triticonazole. Účinné látky triticonazole a prochloraz patria do skupiny DMI-fungicídov, ktoré ovplyvňujú biosyntézu sterolu v membránach. Účinkujú ako inhibítor demethylácie - blokujú syntézu C- 14-demethylázy a tým tvorbu bunkových membrán patogénu. Obmedzujú rast mycélia a sporuláciu húb.
Mazľavá sneť pšeničná (Tilletia caries)
Viditeľná je až v štádiu mliečnej zrelosti. Napadnuté rastliny sú sýtozelené, majú viac odnoží, klas je skrátený a jednotlivé klásky priliehajú k vretenu pod väčším uhlom, čo spôsobuje rozčechraný vzhľad klasu. Zrná sú guľaté, ich obsah tvoria chlamydospóry zo začiatku mazľavej konzistencie a páchnuce po rybách, neskôr stvrdnú a pri mlátení sa rozprašujú na zdravé zrná. V pôde si chlamydospóry uchovávajú klíčivosť dva až tri roky. Okrem pšenice napáda mazľavá sneť pšeničná aj raž a niektoré trávy, napr. pýr.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.