Koronavírusy boli identifikované v polovici 60. rokov a je známe, že infikujú ľudí a rôzne druhy zvieratá (vrátane vtákov a cicavcov).
Koronavírusy sú obalené vírusy RNA, ktoré sú široko distribuované medzi ľuďmi, inými cicavcami a vtákmi a ktoré spôsobujú respiračné, enterálne, hepatálne a neurologické choroby.
O šiestich druhoch koronavírusov je známe, že spôsobujú ochorenie ľudí. Štyri subtypy vírusov (229E, OC43, NL63 a HKU1) prevládajú najviac a zvyčajne spôsobujú bežné príznaky prechladnutia u imunokompetentných jedincov. Dva ďalšie kmene - závažný akútny respiračný syndróm koronavírus (SARS-CoV) ) a koronavírusový respiračný syndróm na Blízkom východe (MERS-CoV) – sú zoonózy a spôsobili smrteľné ochorenia. SARS-CoV bol pôvodcom závažných akútnych ochorení respiračného syndrómu v rokoch 2002 a 2003 v provincii Guangdong v Číne.
MERS-CoV bol patogén zodpovedný za prepuknutie závažných chorôb dýchacích ciest v roku 2012 na Blízkom východe. Vzhľadom na vysokú prevalenciu a široké rozšírenie koronavírusov, veľkú genetickú diverzitu a častú rekombináciu ich genómov, nárast počtu spoločných aktivít ľudí a zvierat, nové koronavírusy sa u ľudí pravdepodobne objavia pravidelne v dôsledku častých medzidruhových infekcií.
Aj keď je 2019-nCoV podobný niektorým betacoronavírusom detegovaným u netopierov, líši sa od SARS-CoV a MERS-CoV. Pretože tieto vírusy predtým u ľudí nekolovali, chýba u ľudí špecifická imunita voči nim.
Môže sa vírus prenášať potravinami?
Predchádzajúce skúsenosti s ohniskami chorôb spôsobených MERS-CoV, SARS-CoV a inými respiračnými vírusmi naznačujú, že nový koronavírus COVID-19 sa mohol preniesť zo zvierat na ľudí.
Prenos potravinami je nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by k tomuto došlo pri novom koronavíruse, doteraz však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobu (-ov) prenosu. Koronavírusy potrebujú pre svoj rast hostiteľa (zviera alebo človeka) a nemôžu sa množiť v potravinách. Očakáva sa, že dôkladné varenie vírus zabije, pretože vieme, že tepelné ošetrenie je účinné minimálne 30 minút pri 60 ° C.
Existuje možnosť mechanického prenosu vírusu mäsom, najmä ak je mäso surové alebo nedostatočne tepelne upravené. Stáva sa to otázkou zdravotnej bezpečnosti potravín. Navyše, jedinci infikovaní vírusom, či už sú zjavne chorí alebo nevykazujú príznaky, budú vírus aktívne vylučovať cestou spúta a časticami hlienu. Tieto prejavy potenciálne kontaminujú prostredie a všetko, čo sa v ňom nachádza, vrátane potravinových výrobkov. Majitelia potravinárskych podnikov však majú podľa potravinového práva osobitnú zodpovednosť.
Zníženie rizika v domácnostiach
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča:
Potenciálny prenos infekcie zo zvierat na ľudí - opatrenia
ŠVPS SR